Propozycja na letnie śniadanie, czyli pasta z wędzonej makreli

Zastanawiacie się, co pysznego podać na sobotnie śniadanie albo na treściwy podwieczorek dla dzieciaków? Oto ekspresowa propozycja Agaty na dzisiaj, czyli pasta z wędzonej makreli. Klasyka, którą warto umieścić w smakowitych kontekstach. Pasta ta idealnie posmakuje podana na domowych bułkach, których mamy sporo na naszym blogu. Świetnie też nadaje się jako baza dla kanapek zabieranych na wycieczki.

Warzywa i ryby na letnie śniadania

Letnie śniadania kojarzą się głównie z warzywami, którymi można objadać się do woli – którymi wręcz warto objadać się do woli. Żeby śniadaniowe przysmaki były jeszcze bogatsze w składniki odżywcze, można wprowadzić do nich rybę w postaci pasty. Ta w wykonaniu Agaty posmakuje całej rodzinie. Możemy ją dostosowywać do naszych potrzeb, na przykład dodając większą ilość majonezu i uzyskując tym samym bardziej kremową konsystencję. Jeśli zaś chcemy, aby nasza pasta była dietetyczna, zastąpmy majonez gęstym jogurtem greckim. O tej porze roku z łatwością znajdziemy świeży koperek we własnym ogrodzie lub na targu, ale jeśli go nie mamy, to wystarczy koperek suszony czy mrożony.

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:

1 wędzona makrela

kiszony ogórek

2 jajka ugotowane na twardo

1/2 małej cebulki

kilka nitek szczypiorku

kilka gałązek świeżego koperku

3-4 łyżeczki majonezu (30-40 g)

pieprz, ewentualnie szczypta soli

Wykonanie:

Szczypiorek i koperek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i bardzo drobniutko siekamy. Makrelę pozbawiamy ości, a następnie dokładnie rozcieramy widelcem rybę z majonezem. Jajka, cebulkę i ogórka kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do ryby. Dodajemy przyprawy i mieszamy widelcem do połączenia się wszystkich składników.

Przepis na Pastę z wędzonej makreli w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Propozycja na letnie śniadanie, czyli pasta z wędzonej makreli”

  1. Dzisiaj robilam te paste, na drugi raz zrobie dwie porcje bo byla tak smaczna, ze wnuki zjadly same a dla mnie nic nie zostalo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *