Pysznie, zdrowo, kolorowo, czyli dietetyczne leczo z piersią z kurczaka

Latem można sobie pozwolić na więcej. Na dowolność przebywania pośród tego, co lubimy najbardziej, kiedy zapominamy o wszelkich problemach, oddając się wakacyjnemu odrealnieniu. Ale latem lepiej nie pozwalać sobie na jedzenie rzeczy, które sprzyjają przybieraniu na wadze. Bo latem fajnie jest sobie pozwolić na lekkie, krótkie, totalnie swobodne kreacje. Można doskonale połączyć przyjemne z pożytecznym, pyszne z niskokalorycznym, korzystając z darów ogrodu, sadu i ulubionego targu, na którym na pewno znajdziemy m.in. smaczne cukinie. Letni rarytas, który współtworzy proponowane dzisiaj dietetyczne leczo z piersią z kurczaka.

Letnia uroda i swoboda dietetyczna

Tym, na co na pewno możemy sobie pozwolić latem, jest jedzenie warzyw do oporu. Na przykład w postaci dietetycznego lecza z piersią z kurczaka. To doskonały wybór dla tych, którzy dbają o sylwetkę, ale też potrawa ta sprawdzi się w kuchni rodzinnej, nastawionej na zdrową dietę.

Leczo to jest daniem niskokalorycznym a przy tym pełnowartościowym. Agata podpowiada, że świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki, ale w sezonie z pewnością najlepiej będzie, jeśli nasze leczo przygotujemy jednak ze świeżych pomidorków.

Dietetyczne leczo z piersią z kurczaka

Składniki:

3 średniej wielkości, dojrzałe pomidory (530 g)

2 czerwone papryki (260 g)

4 małe młode cebulki (200 g)

½ żółtej cukinii (250 g)

½ zielonej cukinii (250 g)

2 pojedyncze piersi z kurczaka (500 g)

3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (30 g)

¼ łyżeczki pieprzu

¾ łyżeczki soli

1 łyżeczka czerwonej papryki

2 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki o długości około 2 cm. Cukinię kroimy w kostkę lub w paski (tak naprawdę forma jest zupełnie dowolna). Cebulkę kroimy w piórka. Dojrzałe pomidory obieramy ze skórki (jeśli użyjemy dojrzałych pomidorów, będziemy mogli zdjąć z nich skórkę bezpośrednio nożem, bez konieczności ich wcześniejszego sparzania wrzątkiem), kroimy w drobną kostkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkich zbędnych błonek i kroimy w dosyć grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę, smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, dodajemy mięso, mieszamy i kontynuujemy smażenie przez kolejne 5 minut, do momentu aż kurczak przybierze ładną, białą barwę z każdej strony, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, łącznie z przyprawami, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem, już na małym ogniu przez 15 minut. Gotowe danie podajemy najlepiej z bułeczkami upieczonymi samodzielnie.

Przepis na Dietetyczne leczo z piersią z kurczaka w wersji do wydruku i PDF.

One Reply to “Pysznie, zdrowo, kolorowo, czyli dietetyczne leczo z piersią z kurczaka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *