Cukiniowe szaleństwo, czyli cukinia w curry na kanapki i do obiadu

Podobnie jak synek Agaty uwielbiam dziwne miksy warzywne w różnej postaci, także te cukiniowe. Ale cukinia na kanapki? Okazało się, że jak najbardziej! Zwłaszcza gdy bazą dla kanapki będzie pieczywo domowej roboty. Pychotka w zdrowej tonacji i przysmak wakacji.

Szał na cukinię

W tym roku ewidentnie ogarnia nas cukiniowe szaleństwo. Gotujemy więc na potęgę dania z cukinii. Dzisiejszy pomysł spodoba się wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni, wykorzystując dary ogrodu. Agata ma kilka podpowiedzi dotyczących tego przepisu. Sugeruje, żeby do przygotowania sałatki najlepiej użyć cukinii żółtą i zieloną, taki miks kolorów będzie się bardzo ładnie prezentował. Jeśli wolimy bardziej ostre smaki, zwiększmy ilość octu o 50 ml oraz ilość curry do 1 łyżki.

Cukinia w curry na kanapkę i do obiadu

Składniki:

1,6 kg jak najmniejszych cukinii

6,5 szklanki wody (1625 g)

4/5 szklanki octu 10% (200 ml)

1 i 1/3 szklanki cukru (286 g)

1 łyżka soli (19 g)

troszkę więcej niż ½ łyżki curry

1 młoda cebulka

gorczyca

liście selera

9 wyparzonych słoików o pojemności 400ml

 

Wykonanie:

Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry, możemy pokroić ją nożem, tarką lub tarką elektryczną. Cebulę kroimy na 9 fragmentów, na dnie każdego słoiczka umieszczamy fragment cebuli, wsypujemy po kilka ziaren gorczycy oraz wkładamy po kilka liści selera. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, cukier, sól oraz curry, całość dokładnie mieszamy, garnek przykrywamy pokrywką i zagotowujemy zalewę, gotujemy tylko chwilkę, wyłączamy gaz i zdejmujemy pokrywkę, odstawiamy na 5 minut. Ciepłą zalewą wypełniamy nasze słoiczki z cukinią, zakręcamy słoiki zakrętką i przekładamy do garnka, w którym będziemy pasteryzować nasze słoiki. Wlewamy taką ilość wody, aby sięgała ona do ¾ wysokości naszych słoiczków, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i pasteryzujemy pod przykryciem przez 15 minut. Gorące słoiczki wyciągamy z wody i odstawiamy do góry dnem, do wystudzenia.

Przepis na Cukinie w curry w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Cukiniowe szaleństwo, czyli cukinia w curry na kanapki i do obiadu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *