Wytworne i wyborne przepiórcze gniazdka

Zrobienie fantazyjnego obiadu nie wymaga wcale tak wiele pracy i czasu, jak nam się wydaje. Nawet początkujący kucharz może wykonać wytworne i wyborne przepiórcze gniazdka, które są bardzo wartościowe i smakują najwybredniejszym krytykom kulinarnym, czyli dzieciakom. Danie to doskonale urozmaici uroczysty obiad czy kolację, a wręcz stanie się dominantą spotkań przy stole. Jeśli chcecie trochę pobawić się smakiem i formą, to zapraszamy do samodzielnego wykonania tego dania.

Pełnowartościowe danie

Przepiórcze gniazdka nie tylko ładnie prezentują się na talerzu, ale też są sposobem na wzbogacenie diety. Jaja przepiórcze bowiem to źródło białka i wielu witamin. Warto je podawać na różne sposoby. Jednym z nich jest popisowe danie, czyli przepiórcze gniazdka. Jeśli nie mamy jajek przepiórczych, to zastąpmy je fragmentem jaja kurzego.

Przepiórcze gniazdka

Składniki na 6 kotletów:

400 g mielonego mięsa

1 malutka młoda cebulka

2 ząbki czosnku

1 jajko

¾ kajzerki plus mleko do namoczenia

½ łyżeczki soli (4 g)

szczypta pieprzu

1 łyżeczka majeranku

3 łyżki bułki tartej (33 g)

4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)

6 przepiórczych jajek

Wykonanie:

Kajzerkę dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Cebulkę i czosnek kroimy w jak najdrobniejszą kostkę, na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu, dodajemy czosnek i kontynuujemy smażenie już tylko pół minuty, studzimy. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy kajzerkę (bułkę odsączamy z nadmiaru mleka i kroimy nożem na drobniutkie kawałki), przestudzoną cebulkę z czosnkiem, 1 łyżkę bułki tartej oraz sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy masę rękoma przez 2 minuty. Wyrobione mięso wkładamy do lodówki na pół godziny. W czasie gdy masa mięsna się chłodzi, gotujemy jaja przepiórcze (umieszczamy jajka w małym garnku, zalewamy wodą i gotujemy 8 minut od momentu zagotowania się wody). Wyciągamy mięso z lodówki, dzielimy na 6 części. Z każdego fragmentu formujemy płaski placek, na środku umieszczamy przepiórcze jajko, zlepiamy mięso, formując okrągłe kotlety. Na talerzyk wysypujemy pozostałe 2 łyżki bułki tartej, obtaczamy kotlety w bułce. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wkładamy nasze kotleciki, smażymy, na średnim ogniu, przez 1 minutę z obydwu stron, następnie zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy kotlety pokrywką i smażymy około 10-12 minut, przewracając kotlety na drugą stronę w połowie podanego czasu smażenia.

Przepis na Przepiórcze gniazdka w wersji do wydruku i PDF.

One Reply to “Wytworne i wyborne przepiórcze gniazdka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *