Najeść się do syta, czyli makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym

Komu przypadnie do gustu dzisiejsze danie (ze względu na smak, ale też ze względu na łatwość wykonania)? Zapracowanej mamie, która nie ma czasu na wielogodzinne gotowanie. Tacie, który ceni sobie szybkie pichcenie. Singlowi, który lubi zjeść smacznie i zdrowo, nieco klasycznie. Babci, która zaprosi rodzinkę na wakacyjny obiad. Albo zakochanym w lecie i zakochanym w drugiej osobie romantykom, którzy przygotowują menu na nastrojową kolację. Makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym to danie uniwersalne.

Pomidorowe pyszności

O wyjątkowości tego dania decydują pomidory malinówki, którymi o tej porze roku warto się nasycić. Razem z soczystą papryką stworzą idealny dodatek do smakowitych pulpecików. Kolejny raz dochodzimy do wniosku, że letnie kulinaria są jakby łatwiejsze i naturalniejsze. Latem gotowanie włącza nas w rytm natury i jej kolorowych darów. Naprawdę grzechem byłoby z nich nie skorzystać. Dzisiejszy przepis to sposób na wykorzystanie tego, co mamy teraz pod ręką.

Makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym

Składniki na 9 pulpecików:

300 g mięsa mielonego

1,5 łyżki bułki tartej (14 g)

1 małe jajko

½ małej cebulki (30 g)

½ łyżeczki soli (4 g)

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka słodkiej papryki (4 g)

Składniki na sos:

1,5 łyżki oleju rzepakowego (15 g)

1 papryka czerwona (170 g)

2 dojrzałe malinowe pomidory (350 g)

500 ml gorącego wywaru warzywnego lub mięsnego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

½ łyżeczki słodkiej papryki

¼ łyżeczki soli

Dodatkowo:

100g makaronu świderki (ok. 1 szklanka)

Wykonanie:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę o średniej wielkości, z pomidorów zdejmujemy skórkę i również kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę, wrzucamy ją do mięsa, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, wyrabiamy masę mięsną rękoma przez minimum 1 minutę. Otrzymaną masę dzielimy na 9 części, z każdej formujemy okrągły pulpecik. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pulpeciki i obsmażamy na rumiano, z każdej strony, na średnim ogniu (około 2 minuty). Do podsmażonych pulpetów wlewamy gorący bulion, dodajemy pokrojoną paprykę oraz pomidory, mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywką, zagotowujemy, wrzucamy surowy makaron, mieszamy, gotujemy przez około 10 minut, pod przykryciem, na malutkim ogniu, mieszając od czasu do czasu (w zależności, od tego jaki makaron wykorzystamy do przygotowania naszego dania, czas gotowania może ulec wydłużeniu lub skróceniu). Po 10 minutach, zdejmujemy pokrywkę, dodajemy sól, paprykę i zioła prowansalskie, mieszamy i kontynuujemy smażenie (około 6 minut), zwiększając ogień do średniego, do momentu, aż sos stanie się odpowiednio gęsty.

Przepis na Makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Najeść się do syta, czyli makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym”

  1. Dzisiaj na obiad zrobilam pulpeciki,bardzo smakowaly wnukom i zieciowi, zwlaszcza wmukowi, ktory jadl i mowil mniam. Polecam, smaczne i szybko sie robi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *