Klasyk nieco inaczej, czyli kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej

Co zrobić, kiedy żar leje się z nieba? Najlepiej zrobić sobie wzmacniający i chłodny koktajl jarmużowy albo smoothie truskawkowe. To nasz sposób na upał i na wzmocnienie. Polecam każdemu! A co na weekendowy obiad? Agata proponuje coś konkretnego – kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej. Wypróbujcie ten przepis, gdy znajdziecie w sobie trochę energii na gotowanie mimo wszechogarniającej gorączki.

Uroczyste obiady Agaty

Dlaczego lubię obiady Agaty i jej przepisy? Bo nawet takie dania jak kotlety schabowe (w jej wykonaniu czy zrobione według jej pomysłu) są naprawdę łatwe do przygotowania . Dzisiejszy przepis to kolejny przykład tego, że dieta Agaty jest kusząca, pełnowartościowa i ciekawa.

Na przykład kotlety schabowe w marynacie będą miękkie w środku i nieco inne w smaku od tych klasycznych. Ich walory smakowe w dużej mierze zależą od rodzaju użytej musztardy (najlepiej wybrać taką, która najbardziej nam smakuje). Agata wybrała łagodną musztardę kremską.

Kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej

Składniki na 3 porcje:

500 g schabu

3 łyżeczki majonezu (30 g)

3 łyżeczki musztardy (30 g)

sól, pieprz

niepełna szklanka bułki tartej (100 g)

4 łyżki mąki pszennej (40 g)

2 jajka

6 łyżek oleju rzepakowego (60g) lub 5 łyżek smalcu (60 g)

Wykonanie:

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 3 plastry. Plaster schabu umieszczamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy niezbyt cienko, chyba że lubimy cienkie kotlety schabowe. Kotlety oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem, z jednej strony każdego kotleta rozsmarowujemy łyżeczkę majonezu, a z drugiej łyżeczkę musztardy, tak zamarynowane kotlety umieszczamy w lodówce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Jajka lekko ubijamy widelcem, w miseczkach umieszczamy bułkę tartą oraz mąkę, panierujemy nasze kotlety najpierw w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej, na rozgrzany tłuszcz wykładamy kotlety, smażymy przez około 4 minuty, z jednej strony, na dosyć dużym ogniu, następnie przewracamy mięsko na drugą stronę i kontynuujemy smażenie przez kolejne 4 minuty (podany czas smażenia jest orientacyjny, może on ulec wydłużeniu lub skróceniu, w zależności od tego jak grube są nasze kotlety).

Przepis na Kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Klasyk nieco inaczej, czyli kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej”

  1. Naprawde super ciasto bardzo smaczne, teraz nie mialam truskawek to upeklam ze sliwkami, rownie dobre.dziekuje za tak wspanialy przepis. Dodam tylko, ze upieklam to ciasto pielgrzymom i bardzo im smakowalo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *