Pizzerinki dla chłopczyka i dziewczynki, czyli domowa minipizza

Dobre jedzenie łączy ludzi. A jeśli mowa o potrawie, która integruje idealnie, to na pewno jest nią pizza. Także ta w wersji mini, która sprawdzi się jako przekąska podczas swobodnego spotkania w gronie najbliższych. Minipizze czy też pizzerinki to przysmaki, na które od czasu do czasu można sobie pozwolić. Do tego przepisu na pewno sięgnę wiele razy, bo moi najbliżsi uwielbiają pizzę.

Minipizza na dziecięce przyjęcie, wykonana przez dzieci

Jeśli urządzacie domowe czy ogrodowe przyjęcie dla dzieci, na przykład urodziny, to minipizze będą doskonałą przekąską. Zwłaszcza że samo przygotowanie ich dostarczy naszym dzieciakom wiele frajdy. Nie mówiąc już o zjadaniu małej pizzy z ulubionym dodatkami. Polecamy szczególnie ten przepis mamom, tatom, babciom czy ciociom planującym wspólne gotowanie i świętowanie z dzieciakami.

Muszę dodać jeszcze jedną rzecz. Proponowany tutaj sos do pizzy jest rewelacyjny. Fajnie wygląda na cieście i świetnie wzbogaca smak pizzy.

Domowa minipizza

Składniki na 9 sztuk:

Rozczyn:

25 g drożdży

½ łyżki cukru (6 g)

1,5 łyżki mąki pszennej (15 g)

½ szklanki ciepłej wody (125 g)

Ciasto właściwe:

¼ szklanki ciepłej wody (65 g)

½ łyżeczki soli (4 g)

1,5 łyżki oleju lub oliwy (15 g)

1 i 4/5 szklanki mąki pszennej (310 g)

Sos pomidorowy:

4 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g)

1,5 łyżki wody (22 g)

1,5 łyżki oliwy lub oleju

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

zioła prowansalskie do smaku

Dodatki dowolne, u Agaty na przykład:

kawałek papryki (50 g)

1 malutka cebulka (50 g)

5 plastrów maślanego fileta z indyka (60 g)

10 plastrów sera salami (160g)

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy rozczyn: drożdże umieszczamy w misce, wlewamy wodę i mieszamy do momentu, aż drożdże się rozpuszczą, następnie dodajemy cukier oraz mąkę pszenną, wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po upływie 10 minut do podrośniętych drożdży dodajemy wszystkie składniki ciasta właściwego i wyrabiamy ciasto rękoma przez około 3-5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy sos, mieszając ze sobą wszystkie jego składniki oraz dodatki do pizzy (na przykład: papryka oraz mięsko pokrojone w paski, cebulka w piórka, a ser w drobną kostkę). Przez końcem wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 9 części, każdy fragment ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości około 0,5 cm i szerokości około 10 cm. Krążki ciasta umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy, na sosie rozrzucamy ser, szynkę, paprykę oraz cebulkę. Pieczemy pizzerinki około 20-30 minut.

Sos pomidorowy możemy zastąpić keczupem, najlepiej domowej roboty.

Jedna odpowiedź do “Pizzerinki dla chłopczyka i dziewczynki, czyli domowa minipizza”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *