Tradycja postnych obiadów piątkowych jest warta kontynuowania, także ze względów zdrowotnych. Choć pamiętać należy, że mięso także można przygotować w bardzo lekkiej i dietetycznej formie. Jeśli jednak myślimy o tradycyjnym, piątkowym daniu, to będzie to ryba, która powinna gościć w naszym tygodniowym menu. Ryba na piątkowy obiad to świetny zwyczaj. Dlatego zaplanujmy już dzisiaj zakupy, żeby jutro podziałać konkretnie w kuchni z przepisem na rybę w sosie koperkowo-śmietanowym.
Zapach i smak świeżego koperku
Agata lubi wykorzystywać to, co ma w swoim ogródku do wzbogacania swoich dań. Pachnący i smakowity koperek doskonale nadaje się do ryby. Sekret polecanego dzisiaj dania tkwi właśnie w niepowtarzalnym sosie, który z pewnością docenią prawdziwi smakosze, do których należą nasze Czytelniczki i Czytelnicy.
Ryba w sosie koperkowo-śmietanowym
Składniki:
2 filety rybne (500 g)
sól i pieprz
1 szklanka śmietany 18% (230 g)
4-6 łyżeczek drobno posiekanego koperku
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
troszkę mniej niż ¼ łyżeczki soli (3g)
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Filety rybne myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rybę z obydwu stron oprószamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, koperek, kurkumę, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Filety umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na filetach rozsmarowujemy masę śmietanowo-koperkową. Pieczemy rybkę, w zależności od grubości filetów przez 30-40 minut (jeśli chcemy, aby sos śmietanowy przybrał bardziej zwartą formę, pozostawmy naszą rybę po upieczeniu w wyłączonym piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach, jeszcze przez jakieś 15-20 minut).
Niesamowite,pyszne,wspaniala zabawa z wnukami. Robcie od razu dwie porcje, znikaja w ekspresowym tempie.
Bulki bardzo dobre. Polecam na niedzielne sniadanie
Szybkie super danie