Bajeczne bułki z makiem

Siała baba mak, nie wiedziała jak. A my wiemy, jak zrobić bajeczne, pachnące bułki z makiem, które po prostu rozpływają się w ustach. Ten przepis spodoba się wszystkim miłośnikom domowych wypieków i fanom drożdżowych pyszności, do których obie z siostrą należymy.

Napój drożdżowy

Dzisiaj robię opisane już na blogu pizzerinki. Taki wakacyjny smakołyk dla dzieciaków, które z chęcią same zrobią pizze i ułożą na nich ulubione dodatki. W trakcie weekendu zaś niezastąpiony na stole okaże się drożdżowy rarytas, czyli bułki z makiem. Można je podać z masełkiem, z konfiturą czy z serem. Z każdym dodatkiem posmakują wyśmienicie.

Drożdże warto wykorzystać też do upiększania, czyli do zrobienia napoju, który działa rewelacyjnie na cerę. Wystarczy zalać odrobinę drożdży połową szklanki gorącej wody, dodać miodu i wypić (tak przez trzy tygodnie, potem przerwa). Taką kurację opisuje Ewa Aszkiewicz w swojej książce Zioła w domowej apteczce, kuchni i na stole. Zalecając ją osobom, które mają kłopoty z niedoskonałościami cery.

Bułki z makiem

Składniki:

12 g drożdży

1 łyżeczka cukru

400 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

3 i niecałe ¾ szklanki mąki pszennej (630 g)

1 jajko

mak do posypania bułek

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy łyżeczką z cukrem, aż otrzymamy płynną masę, dodajemy 2 łyżki ciepłej wody oraz łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy podrośnięty rozczyn, pozostałą wodę oraz sól, wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 50 minut do godziny. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 10 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (powierzchnię każdej bułki dosyć mocno spłaszczamy dłonią), bułki odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Jajko roztrzepujemy widelcem, wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i obficie posypujemy makiem. Bułki pieczemy 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temp. 190 stopni.

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy pokruszone w dłoniach drożdże, cukier oraz wodę, mieszamy 2 minuty/37stopni/obroty pozycja 2. Odstawiamy na 10 minut, następnie dodajemy, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 3 minuty/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

Jedna odpowiedź do “Bajeczne bułki z makiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *