Soczysta pierś z kurczaka pod marchewkową kołderką – topowy przepis

Są takie przepisy i takie dania, które zechcemy powtarzać przez całe życie. To potrawy nadające się na różne okazje, smaczne, zdrowe, klasyczne, ale zarazem zrobione na nasz własny niepowtarzalny sposób. Takie, które docenią niemalże wszyscy, nawet najwybredniejsi smakosze. Do takich dań na pewno należy topowy przepis Agaty, jakim jest soczysta pierś z kurczaka pod marchewkową kołderką. Nie wiecie, co jutro na obiad? Zaraz znajdziecie inspiracje! Czytajcie, a potem zajadajcie ze smakiem!

(Nie)codzienny obiad

Kurczak pod marchewkową kołderką to potrawa uniwersalna. Idealna na odświętny obiad i na zwykły-niezywkły obiad rodzinny. Jak większość dań Agaty także i to robi się raz dwa, a rezultaty są… palce lizać i prosić o dokładkę.

Jeszcze tylko dwie podpowiedzi dla wszystkich, których zainteresuje ten przepis. Jeśli chcemy, aby nasza marchewka po upieczeniu była bardziej chrupiąca, zetrzyjmy ją na tarce o grubych oczkach. A jeśli nie posiadamy dużego naczynia żaroodpornego, możemy upiec piersi na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia

Soczysta pierś z kurczaka pod marchewkową kołderką

Składniki:

2 duże piersi z kurczaka (750 g)

2 łyżeczki słodkiej papryki

¼ płaskiej łyżeczki pieprzu

1,5 łyżeczki soli (12 g)

Marchewkowa kołderka:

2 marchewki (200 g)

2 łyżki majonezu (40 g)

¼ łyżeczki soli (2 g)

szczypta pieprzu

Wykonanie:

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkich błonek oraz fragmentów kości. Każdą pierś dzielimy wzdłuż na 3 części, które lekko rozbijamy tłuczkiem, piersi przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Przyprawione piersi układamy w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 20 cm x 30 cm. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Marchewkę myjemy, obieramy skórkę i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Marchewkę mieszamy z majonezem, solą i pieprzem, rozkładamy równomiernie na kurczaku. Pieczemy bez przykrycia przez 25 minut.

Przepis na Soczystą pierś z kurczaka pod marchewkową kołderką w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Soczysta pierś z kurczaka pod marchewkową kołderką – topowy przepis”

  1. Ugotowalam zupe z zielonego groszku, smaczna, do tego na niedzielny obiad ugotowalam soczysta piers z kurczaka pod marchewka, bardzo polecam niecodzienna, wyśmienita,patrze, jak wnuki palaszuja ze smakiem, a do tego prosta w wykonaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *