Szybkie gotowanie, czyli makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym

Macie ochotę na coś pysznego, czego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? Oto makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym. Kulinarna gratka dla wszystkich, którzy lubią brokułowy posmak w połączeniu z mięsem. To danie po prostu rozpływa się w ustach. To także świetny sposób na przemycenie warzyw do diety dzieci, które bardo często nie lubią brokułów. Potrawa jest sycąca, pachnąca przyprawami i jakby wielosmakowa. Prawdziwa uczta, którą przygotujemy jak w prawdziwej bajce – w mgnieniu oka.

Sposób na sos

makaron z kurczakiem w sosie brokułowo-śmietanowym

Agata ma poradę, jeśli chodzi o sos. Radzi, żeby makaronu po ugotowaniu i odcedzeniu na sicie, nie przelewać zimną wodą, ponieważ zimny makaron nie połączy się nam dobrze z sosem śmietanowo-brokułowym.

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym

Składniki na 5 porcji:

1 duża cebula (110 g)

1 ząbek czosnku

1 brokuł

2 piersi z kurczaka (450 – 500 g)

1,5 łyżeczki dowolnej przyprawy do kurczaka (u Agaty ziołowa)

¼ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

200 ml śmietanki 30%

300 g makaronu (u Agaty penne)

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkich zbędnych błonek i kroimy w kostkę o średniej grubości, dodajemy przyprawę do kurczaka, mieszamy najlepiej rękoma (mięso najlepiej zamarynować godzinę wcześniej, przed planowanym gotowaniem). Brokuł dzielimy na małe różyczki (pozostawiamy tylko górne różyczki brokuła bez grubych dolnych łodyg), w garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy brokuł, zagotowujemy pod przykryciem, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez 4 minuty. Ugotowane brokuły odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę, solimy i pieprzymy, smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy pół minuty, wrzucamy kurczaka i kontynuujemy smażenie przez kolejne 4 minuty, następnie wlewamy śmietankę oraz wsypujemy gałkę muszkatołową i smażymy jeszcze przez około 5-6 minut od momentu zagotowania. Dodajemy ugotowany ciepły makaron i delikatnie mieszamy.

Przepis na Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym w wersji do wydruku i PDF.

3 Replies to “Szybkie gotowanie, czyli makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *