Bułki drożdżowe na ostatni wakacyjny weekend

Co przygotować na ostatni wakacyjny weekend? Coś, co poprawi humor całej rodzinie i oczywiście nam samym, bo tylko radosne kulinaria mają prawdziwą wartość. Podejmujemy dzisiaj nasz ulubiony temat, który rozwijamy na wiele sposobów, czyli bułki drożdżowe na słodko i na słono. Takie przysmaki najlepiej podać z konfiturą własnej roboty. Będą one idealnym podsumowaniem mijających wakacji.

Bułeczki na wycieczki i do poduszeczki

Pachnące, świeże bułeczki to symbol udanego dnia. Powracajmy do tej symboliki więc w naszych domach i wypełniajmy je szczęściem oraz smakiem drożdżowego ciasta. Bułki podane z ulubionym dodatkiem to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia, zwłaszcza w sobotni czy niedzielny poranek, kiedy mamy zazwyczaj więcej czasu na przyjemności. Zabierzcie je także na weekendowe wycieczki. To dużo lepszy pomysł niż na przykład kupione na szybko fast foody. Opisane dzisiaj bułki można podać w formie domowego hamburgera czy jako rodzaj słodkiej przekąski (z dżemem, masłem orzechowym, miodem).

Bułki drożdżowe na słodko lub na słono

Składniki na 15 bułek:

15 g drożdży

1 szklanka ciepłej wody (250 g)

3,5 łyżki miękkiego masła (50 g)

1 jajko

3 i ¼ szklanki mąki pszennej (550 g)

szczypta soli

cukier:

w wersji na słodko: ¼ szklanki (55 g)

w wersji na słono: 2 łyżeczki (8 g)

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy wodę oraz 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałą mąkę przesianą przez sitko, cukier, jajko, masło oraz sól, wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż przestanie nam się kleić do rąk. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 15 części, z każdego fragmentu formujemy okrągłą bułkę. Bułki umieszczamy po 3 w rzędzie, w dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp 190 stopni. Wyrośnięte bułki pieczemy przez około 20 minut lub nieco krócej (bułki są upieczone, kiedy ich wierzch będzie dosyć mocno przyrumieniony).

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę, miksujemy 2,5min/37stopni/obr.2, pozostawiamy na 10 minut, następnie dodajemy miękkie masło, jajko, sól oraz mąkę pszenną przesianą przez sitko i wyrabiamy ciasto: 2,5min//interwał.

Przepis na Bułki drożdżowe na słodko i słono w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Bułki drożdżowe na ostatni wakacyjny weekend”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *