Pomidorowe wariacje, czyli podudzia z kurczaka w pomidorach z orientalną nutą

Lubicie wykorzystywać w swoim gotowaniu to, co w danej chwili najlepszego oferuje natura? Wypróbujcie dzisiejszy przepis, czyli podudzia z kurczaka w pomidorach z orientalną nutą. Delektowanie się wielością wyczarowanych smaków sprawi Wam wielką przyjemność. Danie to z powodzeniem przygotujemy także poza sezonem, gdyż świeże pomidory możemy zastąpić pomidorami z puszki.

Jesienne klimaty Agaty

Fantastyczne smaki ogrodu, który niepostrzeżenie wkracza w jesienny sezon, Agata zamienia w wyjątkowe dania. Dojrzałe, wrześniowe pomidory to pyszność sama w sobie, która w dzisiejszej interpretacji nabiera niepowtarzanych smaczków. Agata w swoim ogródku ma wiele odmian pomidorów: klasyczne pomidory malinowe, różnobarwne pomidorki koktajlowe, wyjątkowo słodkie pomidory śliwkowe o fioletowej barwie. Plastyka wrześniowego warzywniaka jest naprawdę bogata. Podobnie jak smaki przemijającego lata. Przekonajcie się o tym sami, przyrządzając prezentowane dzisiaj danie. Kurczak w pomidorach z orientalną nutą to propozycja dla osób ceniących wielość smaków w każdym kęsie dania.

Podudzia z kurczaka w pomidorach z orientalną nutą

Składniki na 4 porcje:

8-10 podudzi z kurczaka (około 1kg)

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki słodkiej papryki

3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)

1 duża cebula (150 g)

3 ząbki czosnku

600 g dojrzałych pomidorów (ok. 4 sztuk)

½ łyżeczki utłuczonych w moździerzu lub rozgniecionych nożem nasion kolendry

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki pieprzu

2 szklanki wrzątku (500 g)

Wykonanie:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o średniej grubości (jeśli skórka z pomidorów nie chce łatwo zejść, natnijmy nasze pomidory w kilku miejscach, a następnie umieśćmy na 2 minuty we wrzątku). Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, ostrym nożem w każdym podudziu robimy 2 nacięcia, posypujemy mięsko solą oraz słodką papryką i dokładnie obtaczamy w przyprawach. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy podudzia i smażymy na dosyć dużym ogniu do momentu, aż podudzia z każdej strony będą mocno przyrumienione. Podsmażone mięsko przekładamy na talerz, a na patelnię, na której smażyło się mięso, wlewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty, dodajemy przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i smażymy przez pół minuty, wrzucamy pomidory, wkładamy podsmażone podudzia, całość zalewamy wrzątkiem, mieszamy, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez jedną godzinę, mieszając całość od czasu do czasu. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy nadmiar płynu (smażąc na średnim ogniu) do momentu, aż nasz sos osiągnie pożądaną konsystencję (może to potrwać nawet do 20 minut).

Przepis na Podudzia z kurczaka w pomidorach z orientalną nutą w wersji do wydruku i PDF.

Jedna odpowiedź do “Pomidorowe wariacje, czyli podudzia z kurczaka w pomidorach z orientalną nutą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *