Rozsmakuj się w tej pyszności, czyli ciasto czekoladowe z bananami

Jesień tuż-tuż i jesienne humory, smutki i przygnębienia niestety również są coraz bliżej. Oczywiście objadanie się to nie jest dobry pomysł na poprawienie sobie humoru, ale samodzielne przygotowanie smakołyków i delektowanie się nimi w miłym gronie lub w cudnej samotności to całkiem inna sprawa. Na przykład ciasto czekoladowe z bananami. Oto klasyka, którą pokochacie tej jesieni. Zatem do dzieła! Zaplanujcie sobie ten wypiek w Waszym wrześniowym menu.

Antydepresyjne banany i intensywny smak czekolady

Banany to witamina D, ale też kolor, który podświadomie pomaga walczyć z obniżonym nastrojem. A jeśli połączymy je z czekoladą, to powstanie prawdziwa pyszność. Rozsmakujmy się więc w najbliższych dniach w intensywnie czekoladowym cieście, do którego bananowy dodatek wprowadza pożądaną wilgotność. Polecamy także poeksperymentować z gorzką czekoladą, która na pewno pogłębi smak ciasta.

Ciasto czekoladowe z bananami

Składniki:

1 czubata szklanka mąki pszennej (180 g)

4 łyżki kakao (31 g)

1 płaska łyżeczka sody

100 ml oleju (2/5 szklanki)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 opakowania cukru waniliowego (16 g)

niecałe ¾ szklanki cukru (150 g)

1 czekolada mleczna (100 g)

2 dojrzałe banany (waga po obraniu 190 g)

3 jajka

3,5 łyżki mleka (50 ml lub 50 g)

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę oraz kakao, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz drobno posiekaną mleczną czekoladę, całość mieszamy łyżką. W drugiej misce banany rozgniatamy widelcem do momentu, aż otrzymamy konsystencję papki, dodajemy jedno jajko, 2 żółtka, olej oraz mleko, całość krótko ucieramy, tylko do momentu połączenia się składników (ucieramy na średnich obrotach miksera, pozycja obrotów 2 lub 3). Do bananów wsypujemy suche składniki i ponownie krótko ucieramy, na średnich obrotach miksera. Pozostałe 2 białka ucieramy mikserem, na najwyższych obrotach, na sztywną pianę. Pianę łączymy z bananami, bardzo delikatnie, już tylko przy użyciu szpatułki lub łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 50 minut.

Przepis na Ciasto czekoladowe z bananami w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *