Weekend coraz bliżej. Jutro można zaplanować szybkie zakupy, żeby w sobotę zrobić domowy obiad czy kolację. Pizza na grubym spodzie to chyba idealne, sobotnie jedzenie. Dlatego warto mieć pod ręką dobry przepis, który pozwoli nam uruchomić kulinarną wyobraźnię. Każdy przecież lubi inne dodatki do pizzy. Możemy z nimi eksperymentować do woli. Zwłaszcza gdy mamy sprawdzony patent na ciasto.
Sycąca, pachnąca i rozpływająca się w ustach pizza domowa
Domowa pizza na grubym cieście Agaty po prostu rozpływa się w ustach. Jest sycąca. Niezbyt dietetyczna. Ale czy weekend to nie najlepszy czas, żeby zrobić sobie chwilową przerwę od diety? Poza tym domowa pizza jest sto razy zdrowsza od tych, które kupujemy w marketach, a często także od tych serwowanych w restauracjach. Myślę o tym, żeby podać ją z rewelacyjnym sosem pomidorowym, który mamy na naszym blogu jako dodatek do pizzerinek. Będzie smacznie!
Domowa pizza na grubym spodzie
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej (340 g)
0,6 szklanki ciepłej wody (165 ml lub 165 g)
33 g drożdży
1 łyżka oleju (15 g)
½ łyżeczki cukru (4 g)
½ łyżeczki soli
Składniki dodatkowe, dowolne, u Agaty dzisiaj:
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
8 dużych zielonych oliwek
spory kawałek sera (200 g)
6 plastrów szynki
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, przy pomocy łyżeczki, dodajemy ciepłą wodę, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 5-10 minut, następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sól oraz olej, wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż zacznie łatwo odchodzić od rąk. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą umieszczamy w misce wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut do godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, ale już niezbyt długo. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 22 cm x 33 cm,wyłożonej papierem do pieczeni. Najlepiej za pomocą wałka do pizzy rozprowadzamy ciasto równomiernie po całej powierzchni blaszki (jeśli nie mamy takiego wałka, możemy ciasto rozwałkować na stolnicy i przełożyć do blaszki). Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozrzucamy po cieście, na serze umieszczamy szynkę oraz oliwki pokrojone w talarki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy pizzę przez 30-35 minut, wyjmujemy z piekarnika i serwujemy na gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym.
W wersji z termomixem: w naczyniu umieszczamy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę, miksujemy 2,5min/37stopni/obr.2, pozostawiamy na 10 minut, następnie dodajemy miękkie masło, jajko, sól oraz mąkę pszenną przesianą przez sitko i wyrabiamy ciasto: 2,5min//interwał.
Przepis na Domową pizzę na grubym spodzie w wersji do wydruku i PDF.
Doskonała prosta kilka minut pracy