Przepyszne ciasto owocowe na oleju

Jesień zaczęła się na dobre i zaczęła się gwałtownie. Na takie chłody i niepogody najlepsze są przepyszne wypieki domowe z gorącą herbatą jako dodatkiem. Polecamy ciasto owocowe na oleju, które błyskawicznie się przygotowuje i które równie błyskawicznie znika z talerzy. Do niego wystarczy zaparzyć ulubiona herbatkę, żeby rozwiać na moment lub na dłużej jesienne chmurki i humorki.

Herbatki u Agatki

Na podwieczorku u Agaty zajadać się można ciastem z owocami, którego niewątpliwą zaletą obok wybornego smaku jest szybkość przygotowywania oraz niezbyt duża ilość potrzebnych składników. W 15 minut jesteśmy w stanie zrobić ciasto, aby potem cieszyć się smakiem domowych wypieków bez utwardzonych tłuszczów roślinnych (lub innych niezdrowych substancji dodatkowych).

Ponieważ u Agaty w ogródku nadal rosną truskawki, dlatego to właśnie te owoce wykorzystuje ona do przygotowania swojego ciasta. Ale równie dobrze sprawdzą się tu także jesienne owoce takie jak jabłka lub gruszki. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na szybkie ciasto z owocami jesieni z dodatkiem bananów, z którymi Agata ostatnio dosyć często eksperymentuje w swojej kuchni.

Ciasto z owocami na oleju

Składniki:

4 duże jajka

¾ szklanki cukru (165 g)

½ szklanki oleju rzepakowego (115 g)

1,5 szklanki mąki pszennej (255 g)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropel ulubionego naturalnego aromatu lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

500 g dowolnych owoców (u Agaty dzisiaj truskawki)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Oddzielamy białka od żółtek, białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy, na najwyższych obrotach miksera, na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna, zaczynamy stopniowo wsypywać cukier, ucierając do momentu, aż nasza piana stanie się gęsta i bardzo błyszcząca (potrwa to około kilku minut). Następnie pojedynczo dodajemy żółtka, ucieramy tylko do momentu połączenia się składników, na koniec , nie przerywając ucierania cienkim strumieniem wlewamy olej oraz aromat. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy proszek do pieczenia oraz mąkę przesianą przez sitko, łączymy z pianą, ale już bardzo delikatnie tylko przy użyciu szpatułki lub łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do formy o wymiarach około 21 cm x 24 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta, równomiernie rozkładamy owoce, wciskając je w ciasto, tak aby pół owocu było zanurzone w cieście. Pieczemy około 50-55 minut. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Przepis na Ciasto z owocami na oleju w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *