Jesień pachnąca koperkiem, czyli gulasz wieprzowy cebulkowo-koperkowy

Czy jesienne jedzenie różni się od tego serwowanego latem? Niby nie, a jednak już inne składniki mamy pod ręką i inne humory mamy w duszy. Robi się zimniej, ciemniej, jakby smutniej. Wbrew temu smutkowi, na rozgrzanie, na ogrzanie ciała i serca, parzymy owocowo-ziołowe herbatki i oczywiście gotujemy nieco bardziej sycące dania. Gulasz wieprzowy cebulko-koperkowy to idealna potrawa na przykład na niedzielny, jesienny obiad. Pachnące przyprawami jedzenie poprawi nam humor podczas deszczowego dnia. Doda energii i zachęci do pójścia na długi spacer po świecie, który jesień zasypała kolorowymi liśćmi.

Koperkowo i zdrowo

Jesień ma tyle zapachów! Pośród nich koperek rosnący w ogródku, który Agata zaczyna już zamrażać na zimę. Przygotowując się do wymyślania kolejnych dań, m.in. gulaszy, których na blogu wkrótce pojawi się więcej. Przecież to dania, do których można dodać wszelkie warzywa, które wciąż daje nam ogród. Poza tym przygotowanie gulaszu nie wymaga zbyt wiele pracy.

Jak mrozić koperek

Szkoda marnować koperek rosnący w ogródku. Zwłaszcza że zimą okaże się bezcenny. Jak zamrozić koperek? Oto porada Agaty: koperek należy pozbawić wszelkich twardych części, umieścić na sitku i wymyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić jak najdrobniej, umieścić w małym pojemniku plastikowym przeznaczonym do mrożenia i zamrozić.

Gulasz wieprzowy cebulkowo-koperkowy

Składniki na 3-4 porcje:

500 g szynki wieprzowej

1 duża cebula (150 g)

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki drobniutko posiekanego koperku

2 łyżki oleju (30 g) plus 1 łyżeczka do marynaty (5 g)

1/2-3/4 łyżeczki soli (4-6 g)

1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

pieprz do smaku

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

4 ziarenka czarnego pieprzu

2 łyżki mąki (20 g)

1,5 łyżki śmietany 18% (20 g)

1/2 litra wrzątku (500 g)

3,5 łyżki zimnej wody (50 ml)

Wykonanie:

Mięso kroimy w średniej grubości kostkę, dodajemy 1 łyżeczkę oleju, pół łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 2 minuty, następnie dodajemy cebulkę, smażymy 1 minutę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz słodką paprykę, smażymy kolejną minutę. Podsmażone mięso zalewamy wrzątkiem, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu, doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy gulasz pokrywką, zmniejszamy gaz do minimum i dusimy przez jedną godzinę, mieszając od czasu do czasu. W zimnej wodzie przy użyciu widelca dokładnie rozprowadzamy mąkę oraz śmietanę. Po upływie godziny, zdejmujemy pokrywkę i powoli, ciągle mieszając wlewamy mąkę ze śmietaną, na koniec dodajemy posiekany koperek, całość zagotowujemy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty, aż nasz gulasz uzyska odpowiednią konsystencję. Sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy jeszcze ¼ łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu.

Przepis na Gulasz wieprzowy cebulkowo-koperkowy w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *