Kwintesencja jesieni, czyli drożdżowe rogaliki z gruszką

Wpadła gruszka do fartuszka, a za gruszką dwa jabłuszka… Znacie to? A znacie przepis na drożdżowe rogaliki z gruszką? Jeśli nie, to koniecznie czytajcie dalej, żeby w wolnej chwili przygotować te pyszności w swojej kuchni. Wykonanie rogalików wymaga więcej czasu i zręczności, więc lepiej zaplanować sobie to na wolny dzień.

Jesień w gruszkowej oprawie

Jesień w kuchni zapowiada się ciekawie. Na przykład jesień w gruszkowej oprawie. Polskie sady pełne gruszek i jabłek to poezja sama w sobie. To krajobrazy, które tak cudownie się ogląda podczas jesiennych spacerów i przejażdżek. Kawałek tej cudowności warto przenieść do kuchni. Przepis na rogaliki drożdżowe z gruszką. Wyobraźcie sobie, że podajecie je do gorącej herbaty z róży czy do filiżanki kakao. Czyż jesienne wieczorki i podwieczorki nie są wspaniałe ?

rogaliki

rogaliki

Rogaliki drożdżowe z gruszką

Składniki na 16 dużych rogalików:
40 g drożdży
3 łyżki cukru pudru (30 g)
¾ szklanki ciepłego mleka (186 g)
1 jajko roztrzepane widelcem
5 łyżek rozpuszczonego masła (75 g)
szczypta soli
2 i ¾ szklanki mąki pszennej (460 g)
2 gruszki
1 łyżka mleka (15 g)

Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn: drożdże wkruszamy do mleka, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się składników, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, podrośnięte drożdże, roztrzepane jajko oraz rozpuszczone masło, wyrabiamy ciasto przez około 3-5 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut do godziny. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 16 części. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy, na stolnicy oprószonej mąką, w koło o średnicy około 35 cm. Przy pomocy noża lub noża do pizzy dzielimy ciasto na 8, w miarę równych trójkątów. Na każdy trójkąt, przy krawędzi koła kładziemy kawałek gruszki i zwijamy rogalik, zaczynając od krawędzi koła. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe rogaliki układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 10 minut przed końcem wyrastania rogalików rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Podrośnięte rogaliki pieczemy przez około 25 minut. Wystudzone rogaliki obficie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem albo roztopioną czekoladą.

Przepis na Rogaliki drożdżowe z gruszką w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *