Danie na elegancką kolację, czyli schab w sosie pieczarkowym

Danie na elegancką kolację albo na wytworny obiad podany na tarasie jesiennym? Mamy dla Was coś odpowiedniego. Schab w sosie pieczarkowym. Ta potrawa zadowoli smakoszy mięsa. Warto do niej podać lampkę wina. Na koniec jesienny deser z jabłkiem czy gruszką jako motywem przewodnim, i mamy przepis na doskonałe spotkanie kulinarne. Październikowe urodziny, imieniny czy rocznicę ślubu można świętować w ten właśnie sposób. Zachęcamy i zapraszamy do ucztowania na tle wielokolorowego świata jesieni…

Dania doskonałe

Czasami macie wrażenie, że doskonałość to tylko wymysł, a doskonałe chwile nie zdarzają się wcale? Nieprawda. Niekiedy wystarczy odrobina dystansu do tego wszystkiego, co nas otacza i denerwuje, żeby zrobić coś naprawdę doskonałego. Coś, co pozwoli nam wyrwać się z nudy i przygnębienia w kierunku radości życia, na przykład tej w jesiennym wydaniu. Samodzielnie przygotowany smakołyk nam w tym pomoże. Przecież kulinaria to terapia. Zarówno kiedy kosztujemy pysznych dań jak i wtedy, gdy je przyrządzamy.

Agata przygotowała na dzisiaj danie doskonałe, czyli klasyczny schab w sosie pieczarkowym. Robi się go naprawdę szybko. Najwięcej czasu zajmuje duszenie mięsa na patelni, ale na to nie wymaga od nas wysiłku. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na mięso z pieczarkami (będzie to najbardziej popularne mięso, czyli kurczak).

Schab w sosie pieczarkowym

Składniki na 3 porcje:

400-500 g schabu

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu

2 łyżki oleju rzepakowego (28 g)

2 i 4/5 szklanki wrzącej wody (700 ml)

4 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

6 ziarenek pieprzu czarnego

1 duża cebula (170 g)

5 dużych pieczarek (250 g)

2 łyżki masła (30 g)

1 łyżka mąki pszennej (10-12 g)

3 łyżki zimnej wody (45 g)

2 łyżki śmietany 18% g)

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości 1 cm (otrzymamy około 7 plastrów schabu), z obydwu stron posypujemy mięso solą i pieprzem i dokładnie wcieramy przyprawy w schab, odstawiamy do lodówki na jedną godzinę, a najlepiej na całą noc. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy plastry schabu, smażymy na dużym ogniu przez około 1,5-2 minuty z każdej strony, następnie zalewamy mięso wrzątkiem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 1,5 godziny, na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę, pieczarki oczyszczamy z nieczystości (nie ma konieczności ich obierania) kroimy na połówki, a następnie w niezbyt cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę i smażymy, na małym ogniu przez 4-5 minut, dorzucamy pieczarki, zwiększamy nieco ogień i kontynuujemy smażenie przez następne 5 minut. Po upływie 1,5 godziny wyciągamy mięso z sosu, mąkę dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie i ciągle mieszając, powolutku wlewamy do sosu, zagotowujemy, małymi porcjami dodajemy śmietanę, mieszamy, na koniec wrzucamy pieczarki z cebulką oraz plastry schabu, delikatnie mieszamy, całość podgrzewamy jeszcze kilka minut, do momentu aż nasz sos osiągnie pożądaną przez nas konsystencję.

Przepis na Schab w sosie pieczarkowym w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *