Idealna tarta z bitą śmietaną, serkiem waniliowym i owocami

Chcecie uraczyć gości, domowników albo samych siebie pysznym deserem w niedzielę? Może będzie to tarta z bitą śmietaną, serkiem waniliowym i owocami? Uniwersalne ciasto, które w proponowanej przez Agatę wersji robi się błyskawicznie. Idealnie taka tarta skomponuje się z owocową herbatą lub miętą.

Słodkości na już

Niewątpliwie dzisiejszy przepis Agaty przyda się wszystkim, którzy nie mają wiele czasu na pieczenie, a jednocześnie lubią pochwalić się samodzielnie zrobionymi słodkościami. Tartę robi się naprawdę szybko. To ciasto na już, w miarę lekkie i rozpływające się w ustach. Możemy przygotowywać je przez cały rok. Owoce dobieramy dowolnie, w zależności od sezonu mogą to być truskawki, maliny, borówki, w zimie możemy zrobić tartę z owocami z puszki (np. z brzoskwiniami czy mango).

Tarta z bitą śmietaną, serkiem waniliowym i owocami

Składniki na spód:

350 g ciastek typu markizy (najlepiej kakaowych)

100 g masła

Składniki na masę:

300 ml śmietanki 30%

1 gęsty serek waniliowy (140 g)

2 łyżki cukru pudru (20 g)

2 łyżeczki żelatyny (10 g)

¼ szklanki gorącej wody

500g owoców (u Agaty truskawki)

listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Masło roztapiamy (Agata najczęściej roztapia masło w mikrofalówce, ponieważ zajmuje to mniej czasu niż roztapianie w rondelku), studzimy. Ciasteczka umieszczamy w malakserze i blendujemy do konsystencji mokrego piasku, dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilkę miksujemy, do momentu połączenia się składników. Przekładamy ciasteczkową masę do formy na tartę i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni wraz z brzegami, dociskając ciasto do formy (np. łyżeczką). Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (woda ma być gorąca, ale nie wrząca), dokładnie mieszamy, aż żelatyna ładnie się rozpuści, odstawiamy do wystudzenia. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, na najniższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy serek oraz cukier puder przesiany przez sitko, na koniec cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną żelatynę, całość miksujemy tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Przekładamy masę na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównujemy szpatułką lub łyżką. Truskawki kroimy na plasterki i rozkładamy na masie w dowolny sposób. Wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przepis na Tartę z bitą śmietaną, serkiem waniliowym i owocami w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *