Na niedzielny obiad soczysta pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Co na niedzielny obiad? Może soczysta pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym? To danie nie wymaga wiele roboty, choć warto zaplanować je dzień wcześniej, żeby zamarynować mięso. Od takiej potrawy warto też rozpocząć kolejny tydzień, żeby poprawić humor sobie i najbliższym.

Klasyka jest prosta i smakowita

Na naszym blogu znajdziecie kilka ciekawych i smakowitych przepisów na szybkie przyrządzanie kurczaka, który znajduje się w klasycznym menu mięsnym. Agata udowadnia, że tradycyjne dania i produkty kryją w sobie wiele kulinarnych niespodzianek. Czasami wystarczy tylko nieco je unowocześnić i udoskonalić, by pyszne szło w parze ze zdrowym.

Soczysta pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Składniki na 2-3 porcje:

2 piersi z kurczaka (500 g)

2 łyżki oleju rzepakowego (28 g)

½ łyżeczki soli

¼ płaskiej łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka czosnku suszonego

250g pieczarek

2/3 szklanki gorącego bulionu

½ szklanki śmietany 30% (130 g)

1 łyżka masła (14 g)

1-2 łyżeczki mąki (5-10 g)

Wykonanie:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy zbędnych błonek i fragmentów tłuszczu, umieszczamy mięso w pojemniku, w którym będziemy je marynować, wlewamy łyżkę oleju, dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz czosnek, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso, marynujemy mięso w lodówce przez co najmniej pół godziny, a najlepiej przez całą noc. Pieczarki kroimy na połówki, a następnie w plasterki. W głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wykładamy piersi z kurczaka, smażymy na średnim ogniu z obydwu stron przez 2,5 do 3 minut, dodajemy pieczarki i kontynuujemy smażenie jeszcze przez jedną minutę, następnie wlewamy gorący bulion, zagotowujemy, przykrywamy mięso z pieczarkami pokrywką, zmniejszamy gaz do minimum i dusimy przez 6 minut, przewracając mięso ze dwa razy w trakcie duszenia. Zdejmujemy pokrywkę, do śmietanki wlewamy kilka łyżek płynu z mięsa i pieczarek, mieszamy, wlewamy zahartowaną śmietankę do mięsa, bardzo powoli ciągle mieszając, zagotowujemy i gotujemy przez około 7 minut, mieszając całość od czasu do czasu, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła (można pominąć), mieszamy. Jeśli nasz sos nie jest odpowiednio gęsty, bezpośrednio do sosu przesiewamy sitkiem 1-2 łyżeczki mąki, dokładnie mieszając. Piersi z kurczaka bezpośrednio przed podaniem kroimy na plastry i polewamy sosem pieczarkowym, całość posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Przepis na Soczystą pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym w wersji do wydruku i PDF.

One Reply to “Na niedzielny obiad soczysta pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *