Pożegnanie złotej jesieni, czyli łaciate ciasto z gruszką

Dzisiaj na jesienne presje i depresje, na deszczowe nastroje i spadki humoru, mamy dla Was kochane Czytelniczki i Czytelnicy, odrobinę słodyczy z owocową nutką. Oto łaciate ciasto z gruszką, które osłodzi nieco listopadowe smutki. Przygotujcie je jak najszybciej i spałaszujcie do ostatniego okruszka!

Estetyka kulinarna

Proponowane dzisiaj ciasto jesienne nie tylko dobrze smakuje, ale też bardzo ładnie wygląda na talerzu. Stanie się ozdobą każdego stołu udekorowanego owocami i kwiatami jesieni. Poprawi ponury, listopadowy obraz codzienności albo doskonale uzupełni słoneczny dzień, jeśli taki jeszcze się przytrafi.

Ekspresowe delicje

Łaciate ciasto z gruszką należy do wypieków ekspresowych. Jego wykonanie zajmie Wam naprawdę chwilę, a efekty okażą się rewelacyjne. Zróbcie to ciasto u progu ponurego listopada, poprawa humoru gwarantowana!

Łaciate ciasto z gruszką

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru (220 g)

2 szklanki mąki (350 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)

3/5 szklanki gorącej wody (150 ml lub 150 g)

3/5 szklanki oleju (150 ml lub 138 g)

2 łyżeczki kakao (5 g)

2,5-3,5 dużych gruszek (700 g – 1000 g waga gruszek przed obraniem)

opcjonalnie cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

Wykonanie:

Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę o dowolnych rozmiarach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek wsypujemy cukier, ucieramy na najwyższych obrotach miksera, na jasną masę, około 2 minuty, następnie wlewamy olej i wodę, ucieramy, dodajemy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko, krótko ucieramy, już tylko na najniższych obrotach miksera, do momentu połączenia się składników, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie, przy użyciu szpatułki lub łyżki łączymy ją z ciastem. Blaszkę o wymiarach około 22 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę, wierzch wyrównujemy łyżką, na cieście rozkładamy połowę gruszek, wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 15 minut. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy szpatułką. Po upływie kwadransa wyjmujemy ciasto z piekarnika, używając łyżki, rozprowadzamy ciemne ciasto na jasnym cieście, na wierzchu ciemnego ciasta rozkładamy pozostałe gruszki, wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut.

Przepis na Łaciate ciasto z gruszką w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *