Domowe, mięciutkie bułeczki jogurtowe

Zapach świeżego pieczywa sprawia, że przestrzeń dookoła nas wydaje się jakby spokojniejsza i przytulniejsza, jak w domu. Żeby w domu faktycznie poczuć się jak w domu, warto przygotować dzisiejszą propozycję z piekarenki Agaty, czyli mięciutkie bułeczki jogurtowe. Doprawdy, zaczarujecie nimi swój świat…

Uniwersalne i niebanalne

Proponowane przez Agatę mięciutkie bułeczki jogurtowe można podawać i zjadać na setki sposobów, znajdując pośród nich ten, który najbardziej nam osobiście odpowiada. Przepysznie smakują z domowymi konfiturami, których w spiżarni mojej siostry jest całe mnóstwo. Fantastycznie smak tego pieczywa podkreśli miód, a żywieniowi minimaliści spałaszują je po prostu z masełkiem. Palce lizać!

Mięciutkie bułeczki jogurtowe

Składniki:

1 łyżka miodu (20 g)

25 g drożdży

100 ml ciepłego mleka (100 g)

180 gęstego jogurtu (najlepiej greckiego) o temperaturze pokojowej

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g)

2 i ¾ szklanki mąki pszennej (475 g)

1 jajko

1 łyżeczka soli (7 g)

Wykonanie:

Do miseczki wkruszamy drożdże, wlewamy około ¼ szklanki ciepłego mleka oraz miód, mieszamy, do momentu rozpuszczenia się drożdży i miodu, wsypujemy 2 łyżki mąki, ponownie dokładnie mieszamy, odstawiamy, pod przykryciem na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy podrośnięty zaczyn, resztę mleka, jogurt, olej, jajko oraz sól, wyrabiamy ciasto rękoma kilka minut, aż zacznie łatwo odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na około 8-11 części (w zależności od tego jak duże bułki chcemy otrzymać), z których formujemy okrągłe bułki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, bułki spłaszczamy powierzchnią dłoni, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni przez około 15 minut, gorące bułki studzimy na kratce od piekarnika.

W wersji z termomiksem: do naczynia wkruszamy drożdże, wlewamy miód oraz mleko, mieszamy 2,5 minuty/37stopni/obr.2, odstawiamy na 10 minut, następnie dodajemy jogurt, olej, jajko, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 3 minuty/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

Przepis na Mięciutkie bułeczki jogurtowe w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *