Najlepsze ciasto z marchewką, jabłkiem i orzechami

Jesienią częściej spędza się czas w domu. Kiedy leje, kiedy wieje, kiedy pogoda szaleje i zamyka nas w czterech ścianach. Taki jesienny, domowy czas można sobie urozmaicić, przygotowując smakołyk jak ciasto z marchewką, jabłkiem i orzechami. Już samo przebywanie w pachnącej owocami kuchni wyciszy nas i zdecydowanie poprawi humor. Przecież kulinaria to idealny sposób na jesienne humory. Zwłaszcza gdy mamy więcej czasu, żeby pobawić się i pocieszyć smakami. Może znajdziecie ten czas właśnie dziś? Czas na zrobienie domowego ciasta.

Smakołyk w zdrowszym wydaniu

Ciasto z marchewką  jest naprawdę pyszne, wilgotne, aromatyczne. Klasyczne połączenie marchewki, jabłka i orzechów to przywołanie jesienno-zimowych impresji. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc przypadnie do gustu osobom, które nie lubią przesłodzonych deserów. Jeśli zaś preferujemy więcej słodyczy, to Agata radzi oprószyć ciasto po upieczeniu cukrem pudrem. Można do niego dodać dowolne orzechy. Agata wybrała włoskie, które dostała od naszej mamy. Ciasto z marchewką  zastąpi kupne batony czy ciastka, pełne szkodliwych substancji.

Ciasto z marchewką, jabłkiem i orzechami

Składniki:

3 średniej wielkości marchewki (200g, waga po obraniu)

1 średnie jabłko (100g, waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)

50 g dowolnych orzechów

2 duże jajka

1 łyżka miodu (22 g)

trochę więcej niż pół szklanki cukru (120 g)

150 ml oleju (138 g)

1 łyżeczka sody (8 g)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 1/5 szklanki mąki pszennej (200 g)

szczypta soli

opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich oczkach, jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę, orzechy również drobno siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 stopni. Jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera na jasną masę przez około 3 minuty, nie przerywając ucierania, stopniowo wsypujemy cukier, a następnie miód, na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej, ucieramy krótko, do połączenia się wszystkich składników. Do jajecznej masy wrzucamy marchewkę, jabłko oraz orzechy, mieszamy łyżką lub szpatułką, następnie dodajemy mąkę pszenną przesianą przez sitko, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon jeśli dodajemy, bardzo delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej nasze ciasto i pieczemy przez 50 minut.

Przewpis na Ciasto z marchewką, jabłkiem i orzechami w wersji do wydruku i PDF.

2 Replies to “Najlepsze ciasto z marchewką, jabłkiem i orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *