Dzieciaki i ich smaki, czyli makaron z białym serem

Dzisiaj sentymentalna i jakże szybka podróż w czasie do smaków dzieciństwa, które dla Agaty to m.in. makaron z białym serem, podawany w szkolnej stołówce, za którym dzieciaki przepadały. Jak go pomysłowo i szybko przygotować? Oto propozycja Agaty. Takie danie to świetny wybór w trakcie zabieganego tygodnia, kiedy brak nam czasu na kulinarne działania wymagające wielu starań i pracy.

Błyskawicznie i smacznie

Makaron z białym serem przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, w 10-15 minut, w zależności od tego jaki rodzaj makaronu wybierzemy, otrzymujemy gotowe danie.

Makaron z białym serem

Składniki na 2-3 porcje:

200 g ulubionego makaronu typu penne lub świderki

200 g twarogu

1,5 łyżki masła (25 g)

2 łyżki śmietany 12-18% (30 g)

2 łyżeczki cukru waniliowego (10 g)

2 łyżeczki cukru (10 g)

ewentualnie trochę cukru do posypania gotowego dania

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy na sitku i ponownie przekładamy do garnka, w którym się gotował (garnka nie stawiamy już na ogniu), dodajemy masło, cukier oraz cukier waniliowy, mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników, następnie wlewamy śmietanę, ponownie mieszamy, na koniec wrzucamy rozdrobniony na małe grudki twaróg, mieszamy. Makaron z serem na talerzu możemy dodatkowo, z wierzchu posypać niewielką ilością cukru.

Przepis na Makaron z białym serem w wersji do wydruku i PDF.

4 odpowiedzi do “Dzieciaki i ich smaki, czyli makaron z białym serem”

  1. Wypróbowałam właśnie, palce lizać! Świetne połączenie masła, śmietanki i sera. Dodałam odrobinę cynamonu, bo lubię. Polecam ten przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *