Klasyka w odświeżonej formie? Coś pyszniutkiego, co można zaserwować gościom, którzy wpadną do nas z niedzielną wizytą w grudniową, mroźną niedzielę? Agata ma dla Was kochane Czytelnicy i drodzy Czytelnicy fajną propozycję, świetną na sylwestrowo-karnawałowy czas, który nadejdzie szybciej, niż nam się wydaje. No i oczywiście doskonałą na święta. Oto sałatka z brokułem i kiełbasą krakowską, którą warto wpisać do zimowego menu.
Kiełbasa nieco inaczej
Kiełbasa krakowska kojarzy nam się głównie z kanapkami, które przecież stanowią klasykę polskich przekąsek wycieczkowych i imprezowych. Agata połączyła ją ciekawie z brokułem, uzyskując w ten sposób danie treściwe i jednocześnie subtelne w smaku. Jak się je robi? Błyskawicznie! To propozycja także dla tych, którzy na nic nie mają czasu.
Sałatka z brokułem i kiełbasą krakowską
Składniki:
1 brokuł
4 jajka ugotowane na twardo
200 g kiełbasy krakowskiej suchej
70 g żółtego sera
½ puszki kukurydzy
3 łyżki majonezu (75 g)
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (66 g)
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę, z brokuła odcinamy małe różyczki, które myjemy na sicie. Różyczki brokuła wrzucamy do wrzątku, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 3 minuty. Ugotowane brokuły odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą, pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone jajka oraz ser żółty kroimy w kostkę, szynkę kroimy w cieniutkie paseczki. Z majonezu, jogurtu, soli, pieprzu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę przygotowujemy sos, mieszając ze sobą wszystkie jego składniki. W misce umieszczamy brokuł, jajka, kiełbaskę, ser oraz kukurydzę, całość mieszamy, na koniec wlewamy sos i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Sałatkę możemy przygotować w wersji bez czosnku.
Przepis na Sałatkę z brokułem i kiełbasą krakowską w wersji do wydruku i PDF.
Sałatka na każdą okazję
na każdą okazję
Smaczna
Spróbuj zrobić dla każdego
Przepyszna mniam