Bajkowa szarlotka z bananami

Niewątpliwie najwyższa pora, żeby otworzyć zimowe impresje kulinarne. Te świąteczne, rozkoszne, wypełnione aromatami kojarzącymi się z ciepłym domem pośrodku lasu zasypanego śniegiem. Domem, w którym zawsze jest coś smacznego, może piernikowego albo szarlotkowego. Dziś właśnie podążamy w stronę bajkowej szarlotki z bananem. Wspaniale będzie się przejść taką rozkoszną ścieżką.

Zimowe impresje kulinarne

Szarlotka najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy ciasto zmięknie pod wpływem masy jabłkowej. Pomysł na ciasto powstał na mikołajki. Szarlotka z bananem ma naprawdę ciekawy smak, który docenią nie tylko nasi najmłodsi. Szarlotki w okresie jesienno-zimowym są ciastami, które najczęściej goszczą na stole Agaty (i chyba w większości domów). Zapach pieczonej szarlotki, który unosi się po całym domu, to zdecydowanie zimowa impresja. Dodatek bananów jeszcze bardziej podbije aromat naszego ciasta.

Szarlotka z bananami

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej (320 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)

5 łyżek zimnego masła (82 g)

½ szklanki cukru (110 g)

2 łyżeczki cukru waniliowego (14 g)

1 jajko

1 żółtko

1,5 łyżki kwaśnej śmietany 12% (24 g)

1 łyżeczka bułki tartej (8 g)

Składniki na masę jabłkową:

1 kg jabłek, około 5 średniej wielkości jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych – 720 g)

2 banany (waga po obraniu 200g)

2 łyżeczki cukru waniliowego (10 g)

Wykonanie:

Ciasto:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki, całość siekamy nożem, dodajemy jajko, żółtko, cukier i cukier waniliowy, wyrabiamy ciasto rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy jabłkowej.

Jabłka:

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko ściskamy jabłka w dłoniach i pozbawiamy je nadmiaru soku. Banany kroimy w cienkie plasterki, dodajemy je do jabłek i mieszamy, na koniec wsypujemy cukier waniliowy i bułkę tartą, całość dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 21cmx24cm lub tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 2 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód blaszki, ciasto dość obficie nakłuwamy widelcem, wykładamy nadzienie jabłkowo-bananowe, na jabłkach umieszczamy drugą część rozwałkowanego ciasta, wierzch nakłuwamy widelcem. Wkładamy ciasto do zimnego piekarnika, ustawiamy temp. 200 stopni i pieczemy około 45 minut (jeśli ciasto zacznie od góry za bardzo się rumienić, przykryjmy jego wierzch folią aluminiową). Jeśli trudno będzie zagnieść ciasto dodajmy troszkę więcej śmietany.

Przepis na Szarlotka z bananami w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *