Bułki pszenne na oleju na zimowe podjadanie

Nie sposób wyobrazić sobie zimowych impresji bez zapachu pieczywa przygotowanego w domu. Na naszym blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na domowe bułki. Dzisiaj kolejna wariacja na ten temat, czyli bułki pszenne na oleju. Puszyste, smakowite, doskonałe na poczęstunek, gdy za oknem prószy pierwszy śnieg.

Miłośniczka domowego pieczywa

Agata niewątpliwie jest wielką miłośniczką domowego pieczywa, z bułeczkami na czele. Po prostu lubi wiedzieć, co sama je i co podaje bliskim. Poza tym wypieki zrobione w domu są o wiele smaczniejsze, a ich smak nie jest efektem dodawania sztucznych wzmacniaczy, ale wykorzystaniem dobrych składników.

Bułki pszenne na oleju są jednymi z szybszych, jakie moja siostra do tej pory robiła, ze względu na dużą ilość drożdży dodanych do bułek, proces wyrastania ciasta jest w przypadku tych bułeczek znacznie skrócony, a my możemy zaoszczędzić cenny czas i cieszyć się smakiem domowego pieczywa.

Bułki pszenne na oleju

Składniki na 10 bułek:

580 g mąki (niecałe 3,5 szklanki)

35 g drożdży

płaska łyżeczka cukru (4 g)

300 ml ciepłej wody (1 i 1/5 szklanki)

6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (82 g)

1 łyżeczka soli (8 g)

Wykonanie:

Do miseczki wkruszamy drożdże, wlewamy około ½ szklanki ciepłej wody oraz wsypujemy cukier, mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży i cukru, wsypujemy 2 łyżki mąki, ponownie dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy podrośnięty zaczyn, resztę wody, olej oraz sól, wyrabiamy ciasto rękoma kilka minut, aż zacznie łatwo odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 25-30 minut. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 10 części, z których formujemy okrągłe bułki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, bułki spłaszczamy powierzchnią dłoni, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. W wyrośniętych bułkach tępą stroną noża robimy przedziałek. Pieczemy nasze bułeczki, przez około 18-20 minut, gorące bułki studzimy na kratce od piekarnika.

W wersji z termomiksem: do naczynia wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, łyżkę mąki oraz wlewamy wodę, mieszamy 2,5 minuty/37stopni/obr.2, odstawiamy na 10 minut, następnie dodajemy olej, mąkę przesianą przez sitko oraz sól wyrabiamy ciasto 3 minuty/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

Przepis na Bułki pszenne na oleju w wersji do wydruku i PDF.

4 odpowiedzi do “Bułki pszenne na oleju na zimowe podjadanie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *