Sernik z kajmakiem na idealne zakończenie roku

Pyszne serniki to ciasta, którymi rozkoszujemy się nie tylko na święta. Dobry przepis na sernik przyda się przez cały rok, a już na pewno przed noworoczną imprezą. Dzisiejsze ciasto z kajmakiem to pyszność, która ma w sobie bogactwo smaków i pewną lekkość. Sernik utrzymany jest w tonie włoskich deserów, idealnych wprost na przykład jako dopełnienie romantycznej kolacji.

Porady Agaty

Zabierając się do zrobienia sernika z kajmakiem, warto skorzystać z kilku wskazówek Agaty. Do przygotowania ciasta użyła ona puszki kajmaku o wadze 510 g. 100 g zostawmy na polewę, a resztę wykorzystajmy do masy serowej, sernik może wyjść troszkę mniej słodki. Jeśli używamy sera z wiaderka, wybierzmy ten o zwartej konsystencji. Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć pokojową temp., dlatego wyciągnijmy je z lodówki na 1-2 godziny przed przygotowaniem ciasta.

Sernik z kajmakiem

Składniki na spód:

200 g herbatników typ ciasteczek zbożowych

80 g miękkiego masła

Składniki na warstwę serową:

1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka

410 g gotowego kajmaku

1/3 szklanki cukru (70 g)

2 łyżki cukru waniliowego (20 g)

4 jajka

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (20 g)

Składniki na polewę:

100 g gotowego kajmaku

2 łyżki mleka (30 g)

2 łyżeczki masła (10 g)

opcjonalnie: 60 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni. Ciastka kruszymy na drobniejsze kawałki i blendujemy z miękkim masłem do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24-26 cm lub formę o wymiarach 24/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasteczkowy spód, którym przy pomocy dłoni wylepiamy dno blaszki, całość wyrównujemy łyżką. Wkładamy ciasto do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. Przygotowujemy warstwę serową: na średnich obrotach miksera (u mnie pozycja 4) ucieramy ser z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kajmak, ucieramy, nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, na koniec wlewamy śmietankę oraz wsypujemy budyń, miksujemy po raz ostatni (wszystkie etapy ucierania przeprowadzamy jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się składników, po to, aby za bardzo nie napowietrzyć masy serowej). Gotową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy od 1 godz. 15 minut do 1,5 godziny (ja piekłam swój sernik dokładnie 1 godzinę 22 minuty, do momentu, aż środek ciasta przestał być płynny). Na czas pieczenia sernika na spodzie piekarnika umieszczamy duże naczynie żaroodporne z gorącą wodą – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. po upieczeniu ciasta, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika, pozostawiając nasz sernik w piekarniku najlepiej, aż do wystudzenia. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w małym garnuszku, zagotowujemy ciągle mieszając, lekko przestudzoną polewą smarujemy wystudzony sernik. Opcjonalnie wierzch ciasta posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *