Walentynkowe serca z czekoladą

No dobrze, dobrze walentynki to święto miłości, ale i czekolady oraz tych różnych cudeniek, pachnących petit fours, bitej śmietany z truskawkami i wszystkiego najlepszego. Zatem dla Was dzisiaj Kochane Czytelniczki i Drodzy Czytelnicy walentynkowe życzenia miłości i pyszności, pysznej miłości i miłosnych pyszności. Albo po prostu doskonałej zabawy wśród osób, które kochacie. A ja zajadam do kawy walentynkowe serce z czekoladą prosto z piekarnika i z serca Agaty:).

A dla zabieganych zakochanych

A dla tych, którzy zawsze w biegu, zawsze na ostatnią chwilę link ratunkowy: romantyczne tiramisu. Walentynkowe impresje kulinarne to poezja smaku, która zapewni cudowną lekkość bytu pośrodku burej zimy.

serca ciastka

Walentynkowe serca z czekoladą

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej (500 g)

3/5 szklanki cukru pudru (100 g)

125 g masła

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (8 g)

1 jajko

Składniki na polewę czekoladową:

1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej (100 g)

4 łyżeczki mleka (20 g)

2 łyżeczki masła (10 g)

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i siekamy całość nożem, do momentu połączenia się składników, następnie dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy oraz wbijamy jajko, ponownie siekamy nożem, aż składniki wstępnie się połączą, po czym zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, lekko oprószonej mąką, na grubość około 0,5 cm, foremką w kształcie serca wykrawamy ciastka, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Maślane serca pieczemy w piekarniku (na środkowej półce) nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 10-12 minut (do momentu, aż ciastka zaczną lekko brązowieć). Upieczone ciastka od razu przekładamy na kratkę od piekarnika i studzimy. W trakcie gdy ciastka się nam pieką, przygotowujemy polewę: w garnku zagotowujemy niewielką ilość wody, drugi garnek umieszczamy na garnku z gotującą się wodą wkładamy do niego czekoladę połamaną na drobne kawałki, mleko oraz masło, mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Spodnią część ciastek maczamy w polewie (w rozprowadzeniu polewy na całej powierzchni spodu pomagamy sobie łyżką). Ciastka pozostawiamy do momentu zastygnięcia polewy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *