Rozkosze smakowe, czyli kruche ciasteczka maślano-waniliowe

Kruche, pachnące, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są ciasteczka maślano-waniliowe, których przygotowanie zadziała na każdego kojąco, nie mówiąc już o samym delektowaniu się tymi smakołykami. Kiedy zabierzecie się za zrobienie tych ciasteczek, zapomnicie o wszystkich niedoskonałościach rzeczywistości, która w kilka chwil stanie się nieco przyjemniejsza, cieplejsza, wypełniona aromatami po brzegi.

Na każdą okazję

Kruche ciasteczka maślano-waniliowe to słodkość na każda okazję. Na eleganckie przyjecie i na dziecięcy bal. Można je zresztą upiec bez żadnej okazji. Po prostu na zwykły-niezwykły weekend spędzony w gronie rodziny, która na pewno doceni ten słodki gest. A nic przecież nie cieszy tak jak częstowanie innych tym, co mamy najlepszego.

Kruche ciasteczka maślano-waniliowe

Składniki na około 30 ciastek:

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (225 g)

niepełna ½ szklanki cukru pudru (75 g)

150 g masła (3/4 kostki)

1 żółtko

½ łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego z ziarenkami wanilii

opcjonalnie:

cukier puder do oprószenia gotowych ciastek

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, zimne masło pokrojone na drobne kawałki, żółtko oraz ekstrakt waniliowy, całość siekamy nożem, do momentu połączenia się składników, następnie zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 lub 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek o grubości około 0,5 cm, foremką wykrawamy ciastka, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez około 7 minut lub nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 10 minut (wyłączamy piekarnik, kiedy ciastka zaczynają się lekko brązowić). Gorące studzimy na kratce od piekarnika.

Ciasto, które otrzymamy nadaje się także bardzo dobrze do przygotowania ciasteczek stempelków.

Przepis na Kruche ciasteczka maślano-waniliowe w wersji do wydruku i PDF.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *