Karmelowe babeczki z migdałami po prostu pychota

W ubiegłym roku na naszym blogu prezentowałyśmy kilka przepisów na babeczki-cudeńka, które staną się dominantą dekoracyjną każdego stołu czy koszyka piknikowego. Dzisiaj także mamy coś w tym stylu, co zainspiruje Was w rozkosznym stylu. Oto migdałowe muffinki dla chłopczyka i dziewczynki, cudne smakołyki, które gwarantują niecodzienne impresje kulinarne.

W kręgu migdałowych inspiracji

Migdałowe muffinki z karmelem poprawią humor każdemu, kto pragnie oderwania od rutyny, także tej smakowej. Proponowane dzisiaj babeczki to nie tylko świetna słodkość w odświętnym stylu, ale też pretekst do wspólnej zabawy w kuchni. Ich przygotowanie stanie się doskonałą formą bycia z dziećmi, które nauczą się twórczej współpracy zakończonej nietuzinkowym efektem.

Migdałowe muffinki z karmelem

Składniki na 12 muffinek:

3 jajka

2/3 szklanki cukru (145 g)

1/3 szklanki oleju (76 g)

1 szklanka maki pszennej (165 g)

7 łyżek zmielonych migdałów (70 g)

½ łyżeczki proszku do pieczenia (4 g)

skórka otarta z połówki cytryny

1 łyżeczka soku z cytryny

Karmel:

1,5 łyżki wody (15 g)

3 łyżki cukru pudru (30 g)

100ml śmietanki 30% (2/5 szklanki, 52 g)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem, na najwyższych obrotach miksera, na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem wlewamy olej, następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy kolejno: zmielone migdały, sok oraz skórkę z cytryny, mąkę przesianą przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami (jeśli nie mamy papilotek, otwory smarujemy olejem). Gotowe ciasto przelewamy do formy, pieczemy muffinki przez 30 minut. Gorące muffinki wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Przygotowujemy karmel: w rondelku, umieszczamy wodę oraz cukier, zagotowujemy na małym ogniu, gotujemy do momentu, aż cukier zacznie lekko brązowieć, następnie wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy, aż karmel nabierze odpowiednio gęstą konsystencję. Gorącym karmelem polewamy zimne muffinki.

Jeśli lubimy karmel, przygotujmy go z podwójnej ilości składników.

Przepis na Karmelowe babeczki z migdałami w wersji do wydruku i PDF.

One Reply to “Karmelowe babeczki z migdałami po prostu pychota”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *