Jesienna fantazja, czyli ciasto gruszkowo-orzechowe z pomarańczową nutą

Jesienna fantazja w kulinarnych impresjach zaczyna się oczywiście w kuchni wypełnionej kolorami i smakami, które kierują nas ku rozmarzeniu. Na początek tej nieco melancholijnej opowieści smakowej proponujemy ciasto gruszkowo-orzechowe z pomarańczową nutą. Jesienna pyszność w stylu Agaty, stworzona z owoców z naszych sadów.

Fantazja i finezja

W jesiennej kuchni króluje prostota, a tę lubimy najbardziej, bo w niej właśnie znajduje się źródło finezji. Smakowanie takich pyszności jak gruszkowe ciasto, to najlepsze zwieńczenie spaceru po sadzie, który o tej porze mieni się kolorami, zachwyca zapachami i przywodzi na myśl niepowtarzalne smaki. Zatem zapraszamy!

Zapraszamy do smakowania jesieni!

W pogoni za wszystkim i za niczym warto zatrzymać się na chwilę. W ogrodzie, w lesie albo w kuchni, w której czas dojrzałej jesieni symbolizują gruszki, dynie, dojrzewające spokojnie pomidory pamiętające lato, włoskie orzechy i wielokolorowe cuda zamknięte w słoikach.

Ciasto gruszkowo-orzechowe z pomarańczową nutą

Składniki:

¾ kostki masła (150 g)

trochę mniej niż ¾ szklanki cukru (150 g)

2 duże jajka

1 i 2/5 szklanki mąki (240 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)

1 łyżeczka cynamonu (2 g)

1/6 szklanki soku pomarańczowego (45 g)

2 płaskie łyżki płynnego miodu – u mnie miód malinowy (ok. 40 g)

garść orzechów włoskich ( ok. 50 g)

2 średniej wielkości gruszki

cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż składniki dobrze się połączą, następnie wbijamy jajka i ucieramy do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy. Mąkę łączymy z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, ucierając wsypujemy porcjami do masy, wlewamy sok pomarańczowy oraz miód, miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Do utartej masy wsypujemy orzechy, całość mieszamy łyżką, dodajemy gruszki pokrojone w kostkę i ponownie mieszamy łyżką, aż składniki ładnie się połączą. Gotową masę gruszkowo-orzechową przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 minut do godziny. Jeśli w trakcie pieczenia nasze ciasto zacznie zbytnio się przypiekać, przykryjmy je od góry folią aluminiową. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto możemy upiec w tortownicy lub blaszce o mniejszych wymiarach, będzie ono wówczas wyższe niż prezentowane u nas na zdjęciu.

Przepis na Ciasto gruszkowo-orzechowe z pomarańczową nutą w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *