Sernik na herbatnikach do malinowej herbatki

Nic nie poprawi humoru tak jak rozpływający się w ustach sernik na herbatnikach, który podamy do gorącej herbaty z malin. Warto zafundować sobie i bliskim taką przyjemność, zwłaszcza że nie wymaga od nas wielkich nakładów pracy. A dzisiejszy wypiek (jak wiele innych) to propozycja dla zapracowanych, którzy każdą cząstkę czasu muszą maksymalnie wykorzystać.

Cząsteczki kulinarne

Jesienny, dosyć pochmurny, ale mimo wszystko uroczy i nostalgiczny czas, można jeszcze udoskonalić. Poszukując doskonałości w tym, co najprostsze, czyli w smakowaniu. Kolejny raz potwierdzamy filozofię kulinarnych impresji, bo chodzi nam o coś więcej niż o same potrawy.

Chodzi nam znalezienie lepszego rytmu życia, który tak często gubimy. Chociaż wydawać może się to szalone, ale w kuchni ten rytm mamy szansę znaleźć. Tak naprawdę cząsteczki kulinarne mają większe znaczenie, niż nam się wydaje. Jak zresztą wiele innych rzeczy, obok których każdego dnia przechodzimy obojętnie, nie doceniając ukrytego w nich sensu. Pomyślcie o tym u progu jesieni, która skłania przecież do refleksji, delektując się podczas tych rozmyślań na przykład sernikiem na herbatnikach…

Sernik na herbatnikach

Składniki:

1 kg twarogu

4-5 jajek

3/5 szklanki cukru (120 g)

kostka miękkiego masła (200 g)

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego z cukrem (60 g)

2 łyżki mąki ziemniaczanej (20 g)

1 łyżka mąki pszennej (10 g)

½ łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego

ok. 15 herbatników (mogą być kakaowe)

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach ok. 30 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, na papierze rozkładamy herbatniki. Ser mielimy w maszynce, oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, do momentu, aż masa stanie się puszysta i jasna, kolejno dodajemy żółtka, zmniejszamy obroty miksera do połowy i zaczynamy dodawać po łyżce sera, miksujemy tylko do momentu połączenia się składników, pod koniec ucierania wsypujemy obie mąki, budyń oraz wlewamy aromat. Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, ubitą pianę dodajemy do masy serowej, mieszamy, do momentu połączenia się składników, ale już tylko używając łyżki albo szpatułki. Wylewamy masę na herbatniki, pieczemy przez około 70 minut (ok 10-15 minut przed końcem pieczenia przykryłam sernik papierem do pieczenia, gdyż zaczyna od góry zbytnio się rumienić), upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Sernik możemy upiec w tortownicy o średnicy 24cm, wyjdzie on wówczas wyższy niż prezentowany u nas na zdjęciu.

Około 20 g cukru (1,5 łyżki) możemy zastąpić cukrem waniliowym.

Do masy serowej możemy dodać ulubione bakalie typu rodzynki (pamiętając o ich wcześniejszym namoczeniu w gorącej wodzie) lub skórkę pomarańczową (bakalie dodajemy razem z ubitymi białkami).

Wierzch sernika możemy polać polewą z białej lub ciemnej czekolady.

Najlepiej aby wszystkie składniki sernika były w temp. pokojowej.

Przepis na Sernik na herbatnikach w wersji do wydruku i PDF. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *