Weekendowe przekąski, czyli chrupiące mini focaccie z oliwkami

Dziś idealny dzień na zrobienie weekendowej przekąski, do której możemy zaserwować wszelkie różności z naszej spiżarni i lodówki. Chrupiące mini focaccie z oliwkami to rewelacyjna podstawa dla produktów, które lubimy najbardziej. Zrobienie ich nie wymaga wiele czasu, a za to smakowanie tych pyszności sprawi wiele przyjemności. Jeśli chcecie zrobić coś dobrego na długi weekend, nie spędzając przy tym całego dni a w kuchni, to mamy dla Was tę chrupiącą propozycję kulinarną.

Włoskie impresje kulinarne powracają

focaccia

Powracamy do włoskich inspiracji kulinarnych. Oprócz proponowanych dziś mini focacci warto przypomnieć sobie klasyczną focaccię, która podajemy jako podstawę pysznego posiłku. Zerknijmy też na propozycję dla najmłodszych, którą wielokrotnie wykorzystałam w swojej kuchni, czyli na mini pizze. Odkryjmy też na nowo domową pizzę w interpretacji Agaty. Ten przepis przyda się na pewno, kiedy nagle w domu pojawią się goście lub gdy pojawi się ochota na wyraziste, nieco bardziej kaloryczne jedzenie.

Chrupiące mini focaccie z oliwkami

Składniki na 6 sztuk:

1 i ¾ szklanki mąki pszennej (300 g)

3/5 szklanki ciepłej wody (150 g)

łyżeczka świeżych drożdży (14 g)

¼ łyżeczki cukru (2 g)

1 łyżka oleju (10 g)

łyżeczka soli (6 g)

garść zielonych oliwek (30 g)

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy, używając łyżeczki z cukrem, dolewamy połowę wody oraz dodajemy 2 łyżki mąki, całość mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy rozczyn, pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około 10 minut. W misce umieszczamy resztę mąki, wlewamy podrośnięty zaczyn, dodajemy olej, oliwki pokrojone w kostkę lub w plasterki, zaczynamy zagniatać ciasto dodając stopniowo resztę wody (powinniśmy wyrabiać ciasto przez około 5 minut). Wyrobione ciasto umieszczamy w misce skropionej olejem, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut do godziny. Kiedy ciasto ładnie nam już wyrośnie, ponownie je zagniatamy, ale tylko przez chwilę, następnie dzielimy je na 6 części, z każdego fragmentu formujemy okrągły placek o grubości około 0,5 cm (możemy formować placki w dłoniach, rozciągając ciasto lub rozwałkować każdą część ciasta wałkiem, na stolnicy, nadając jej kształt koła). Focaccie umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. W wyrośniętych focacciach, przed wsadzeniem ich do piekarnika robimy palcami bardzo dużo wgłębień. Pieczemy bułeczki przez około 17- 20 minut (kiedy zaczną lekko się brązowić wyciągamy je z piekarnika). Bułeczki studzimy na kratce. Serwujemy focaccie na talerzykach, polewając je oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (oliwa powinna zatrzymać się we wgłębieniach, które zrobiliśmy przed pieczeniem).

Termomix:

W naczyniu umieszczamy rozkruszone drożdże, cukier, wodę oraz 2 łyżki mąki, miksujemy 2,5 min/37stopni/obroty1. Pozostawiamy na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto 2,5 minuty/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

Przepis na Chrupiące mini focaccie z oliwkami w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *