Puszyste ciasto ucierane z twarogiem i jogurtem naturalnym

W niedzielne popołudnie smakujemy z Agatą ucierane ciasto z twarogiem i jogurtem naturalnym. Pasuje ono do jesiennej herbatki żurawinowej, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Podobnie jak puszyste ciasto na nasze nastroje. Jesienne presje i depresje od razu znikają, choć na moment, kiedy w domowym zaciszu pojawią się takie proste i dobre impresje.

Coś puszystego dla każdego

Do naszych ostatnich propozycji wypiekowych dodajemy dziś nieco prostsze ciasto, którego przygotowanie nie sprawi nam żadnych problemów. To deser dla wszystkich, którzy lubią proste smaki, bez mas i wymyślnych dodatków. Ucierane ciasto przygotowuje się na bazie twarogu i jogurtu naturalnego.

Ucierane ciasto z twarogiem i jogurtem naturalnym

Składniki:

250 g twarogu

150 g gęstego jogurtu naturalnego

50 g naturalnego serka homogenizowanego

4 duże jajka lub 5 mniejszych

¾ lub 1 szklanka cukru (165 g lub 220 g)

½ szklanki oleju (130 g)

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 i ¾ szklanki mąki pszennej (300 g)

½ szklanki mąki ziemniaczanej (100 g)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wyciągamy z lodówki na 3-4 godziny przed planowanym pieczeniem (składniki muszą mieć temp. pokojową). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Formę o wymiarach 24 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Obie mąki mieszamy ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia. Twaróg mielimy w maszynce, blendujemy lub ucieramy mikserem na gładką masę. Utarty twaróg mieszamy z jogurtem oraz z serkiem (przed dodaniem jogurtu i serka do twarogu usuwamy z nich wodę, która wytrąciła się na powierzchni). Jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszystą jasną masę. Do utartych jajek dodajemy twaróg z jogurtem i serkiem, olej, ekstrakt waniliowy oraz mąki z proszkiem do pieczenia, ucieramy na najniższych obrotach miksera, krótko, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Pieczemy ciasto przez 50 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Możemy pominąć w przepisie serek homogenizowany, zwiększając jednocześnie ilość jogurtu do 200 g.

Przepis na Ucierane ciasto z twarogiem i jogurtem naturalnym w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *