Pyszności na talerzu, dla wszystkich, którzy mają ochotę w środku ponurej jesieni sprawić sobie odrobinę (albo całe mnóstwo!) kulinarnej przyjemności. Oto dietetyczna sałatka z grillowanymi krewetkami na roszponce – doskonała w swojej prostocie i smaku. Idealna na przykład na romantyczną kolację lub po prostu na każdą kolację, której sednem jest pyszne, lekkie i zdrowe jedzenie.
Grillowane pyszności z wybornym sosem w tle
Krewetki w grillowanej wersji smakują wybornie. Agata proponuje zwielokrotnić te walory smakowe poprzez uzupełnienie dania grillowanym pieczywem. Poza tym na naszym blogu znaleźć można mnóstwo świetnych przepisów na bułki i bułeczki, które uzupełnią także krewetkową sałatkę. Jej perfekcyjnym dopełnieniem jest sos, który z powodzeniem dodamy także do innych potraw.
Dietetyczna sałatka z grillowanymi krewetkami na roszponce
Składniki na 2 porcje:
Składniki na marynatę krewetek:
225 g krewetek (u Agaty białe, surowe w pancerzach)
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g)
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sok z ¼ limonki
kawałek ostrej papryczki
1 łyżeczka miodu (12 g)
2 łyżki pietruszki drobno posiekanej
sól do smaku
1 łyżka oleju do grillowania krewetek (10g)
Składniki na sałatkę i dressing:
2 garście roszponki (40 g)
1 pomidor malinowy (100 g)
kawałek papryki czerwonej i pomarańczowej (60 g)
2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek (20-30 g)
½ ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
½ łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku
Wykonanie:
Krewetki dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Olej mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z limonki, drobno posiekaną papryczką, pietruszką oraz miodem. Krewetki łączymy z marynatą, odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oleju, wykładamy krewetki, grillujemy na średnim ogniu z jednej strony przez około 3 minuty (czas grillowania zależy od rodzaju krewetek jakie mamy), następnie przekładamy na drugą stronę, polewamy krewetki z wierzchu sosem, który powstał na patelni i kontynuujemy smażenie przez kolejne 2-3 minuty, pod koniec grillowania solimy krewetki do smaku (jeśli krewetki nabiorą ładnego różowego koloru, to znaczy, że są gotowe i kończymy smażenie – zbyt długa obróbka krewetek sprawia, że stają się one twarde i gumowate). Na talerz wsypujemy roszponkę, układamy na niej plastry pomidora oraz paprykę pokrojoną w paski. Z oleju, czosnku, ziół prowansalskich, musztardy i soku z cytryny robimy dressing (mieszamy ze sobą wszystkie składniki, ewentualnie doprawiamy solą). Na warzywach układamy grillowane krewetki (możemy zdjąć z nich uprzednio pancerz, ale nie ma takiej konieczności). Sałatkę polewamy dressingiem i serwujemy, najlepiej z grillowanym pieczywem.
Przepis na Dietetyczną sałatkę z grillowanymi krewetkami na roszponce w wersji do wydruku i PDF.
Doskonale polecam
Mniam mniam
Robię to już szósty raz