Pyszności na talerzu, czyli dietetyczna sałatka z grillowanymi krewetkami na roszponce

Pyszności na talerzu, dla wszystkich, którzy mają ochotę w środku ponurej jesieni sprawić sobie odrobinę (albo całe mnóstwo!) kulinarnej przyjemności. Oto dietetyczna sałatka z grillowanymi krewetkami na roszponce – doskonała w swojej prostocie i smaku. Idealna na przykład na romantyczną kolację lub po prostu na każdą kolację, której sednem jest pyszne, lekkie i zdrowe jedzenie.

Grillowane pyszności z wybornym sosem w tle

Krewetki w grillowanej wersji smakują wybornie. Agata proponuje zwielokrotnić te walory smakowe poprzez uzupełnienie dania grillowanym pieczywem. Poza tym na naszym blogu znaleźć można mnóstwo świetnych przepisów na bułki i bułeczki, które uzupełnią także krewetkową sałatkę. Jej perfekcyjnym dopełnieniem jest sos, który z powodzeniem dodamy także do innych potraw.

Dietetyczna sałatka z grillowanymi krewetkami na roszponce

Składniki na 2 porcje:

Składniki na marynatę krewetek:

225 g krewetek (u Agaty białe, surowe w pancerzach)

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g)

1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

sok z ¼ limonki

kawałek ostrej papryczki

1 łyżeczka miodu (12 g)

2 łyżki pietruszki drobno posiekanej

sól do smaku

1 łyżka oleju do grillowania krewetek (10g)

Składniki na sałatkę i dressing:

2 garście roszponki (40 g)

1 pomidor malinowy (100 g)

kawałek papryki czerwonej i pomarańczowej (60 g)

2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek (20-30 g)

½ ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę

½ łyżeczki ziół prowansalskich

½ łyżeczki musztardy

½ łyżeczki soku z cytryny

sól do smaku

Wykonanie:

Krewetki dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Olej mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z limonki, drobno posiekaną papryczką, pietruszką oraz miodem. Krewetki łączymy z marynatą, odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oleju, wykładamy krewetki, grillujemy na średnim ogniu z jednej strony przez około 3 minuty (czas grillowania zależy od rodzaju krewetek jakie mamy), następnie przekładamy na drugą stronę, polewamy krewetki z wierzchu sosem, który powstał na patelni i kontynuujemy smażenie przez kolejne 2-3 minuty, pod koniec grillowania solimy krewetki do smaku (jeśli krewetki nabiorą ładnego różowego koloru, to znaczy, że są gotowe i kończymy smażenie – zbyt długa obróbka krewetek sprawia, że stają się one twarde i gumowate). Na talerz wsypujemy roszponkę, układamy na niej plastry pomidora oraz paprykę pokrojoną w paski. Z oleju, czosnku, ziół prowansalskich, musztardy i soku z cytryny robimy dressing (mieszamy ze sobą wszystkie składniki, ewentualnie doprawiamy solą). Na warzywach układamy grillowane krewetki (możemy zdjąć z nich uprzednio pancerz, ale nie ma takiej konieczności). Sałatkę polewamy dressingiem i serwujemy, najlepiej z grillowanym pieczywem.

Przepis na Dietetyczną sałatkę z grillowanymi krewetkami na roszponce w wersji do wydruku i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *