Chrupiący kurczak pieczony z ziemniakami, cebulą i papryką

Lubicie uniwersalne przepisy, które można wykorzystać przez cały rok i na różne okazje? My tak, bo dzięki nim bez problemu przygotowuje się smakowity obiad rodzinny, uroczystą kolację czy świąteczne menu. Dziś propozycja z gatunku uniwersalnych właśnie, czyli chrupiący kurczak pieczony z ziemniakami, cebulą i papryką.

Proste składniki i złożone impresje

Żeby wyczarować dzisiejsze danie, wystarczy pomieszać znane i proste składniki, z których wydobędziemy bez trudu przepyszne smaki i zapachy. Impresje kulinarne, które się pojawią w kontekście tak starannie przygotowanego dania będą już bardzo złożone, różnorodne i Wasze własne, czyli takie, jakie sami dopiszecie do smacznego posiłku zjedzonego w miłym miejscu i wspaniałym towarzystwie.

 

Kurczak pieczony z ziemniakami, cebulą i papryką

Składniki na marynatę kurczaka:

3 ćwiartki z kurczaka (około 750 g)

3-4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (30-40 g)

¼ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki kurkumy

½ -1 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 ząbek czosnku drobno posiekany

1 łyżka soku z cytryny

Warzywa:

1 czerwona papryka (200 g)

1 cebula (80-100 g)

8 małych ziemniaków (500 g)

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g)

½ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wykonanie:

Ćwiartki dzielimy na połowę, wszystkie składniki na marynatę dokładnie łączymy. Do marynaty wkładamy kurczaka i wcieramy ją w mięsko, odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Paprykę kroimy w średniej grubości kostkę, cebulę w półplasterki, ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy olej, sól, pieprz, zioła i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na niej mięso, pieczemy przez 25 minut, następnie przekładamy kurczaka na drugą stronę, pomiędzy kawałkami mięska rozkładamy warzywa (całość polewamy sosem, w którym marynował się kurczak), pieczemy przez 40 minut (jeśli kurczak i warzywa zaczną za bardzo się przypiekać zmniejszmy temp. pieczenia do 200 stopni).

Możemy upiec kurczaka w temp. 200 stopni, pamiętając jednocześnie o wydłużeniu czasu pieczenia. W trakcie pieczenia mięsa, polewamy je 2-3 razy sosem który wytrącił się na blaszce.

Przepis na Kurczaka pieczonego z ziemniakami, cebulą i papryką w wersji do wydruki i PDF.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *