Oparcie w prostych czynnościach. Takich, których wykonywanie daje nam poczucie stabilizacji i bezpieczeństwa choć na moment. Uspokojenie poprzez robienie – tego, co ma namacalny sens. Żeby po prostu nie zwariować. Co jeszcze? Oczywiście duża dawka miłości, przekraczająca wszelkie kulinarne standardy i wyliczenia. Tak więc miłość niewyliczalna, o której zapominamy na co dzień, w zwykłych czasach. Może warto odkryć ją teraz… Odkrywając na nowo ludzi, których mamy wokół siebie.
A od Agaty na pocieszkę
A Agata przesyła przepis, który sam w sobie brzmi pocieszająco i wiosennie. Jeśli nie macie teraz wszystkich składników w kuchni, to zapamiętajcie ten przepis na kiedyś. Na prawdziwy początek prawdziwej wiosny do kwadratu, wiewiórkowej, zielonej i słonecznej.
Ciasto wiewiórka
Składniki:
3 jabłka
4 jajka
1/2 – 3/4 szklanki cukru (120-165g)
2/3 szklanki oleju (142g)
1/2 – 1 szklanka bakalii (u Agaty mieszanka studencka)
2 szklanki mąki (340g)
1 łyżeczka sody (8g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
1 łyżeczka cynamonu lub 2 łyżeczki kakao (5g) (u Agaty wersja z kakao)
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
3 łyżki mleka
Wykonanie:
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 26cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 165 stopni. Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera, na sztywną pianę, kontynuując ucieranie dodajemy po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku, na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy chwilę do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy szpatułką lub łyżką. Na koniec dodajemy jabłka i bakalie, całość dokładnie mieszamy. Pieczemy przez około 45 minut. Wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową (polewa: wszystkie składniki polewy (czekoladę łamiemy na kostki) umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na niewielkim ogniu).
Ja dałam orzechy włoskie proscizna