Chleb pszenny na drożdżach

Mamy dzisiaj dla Was przepis na chleb. Na pewno przyda się w najbliższym czasie.

Chleb pszenny na drożdżach

Składniki:
4-4,5 szklanki mąki pszennej (700-770 g)
1 i 1/5 szklanki ciepłej wody (300 g,300 ml)
trochę więcej niż pół szklanki ciepłego mleka (150 g, 150 ml)
14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
1 łyżeczka cukru (5 g)
2 łyżeczki soli (ok.10 g)
1 i ¾ łyżki roztopionego masła (25 g) lub 2 małe łyżki oleju (25 g)

Wykonanie:
Jeśli używamy drożdży świeżych, najpierw robimy zaczyn: drożdże mieszamy z cukrem, aż ładnie się rozpuszczą, dodajemy ciepłe mleko, ciepłą wodę, łyżkę maki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut (jeśli używamy drożdży instant, pomijamy etap robienia zaczynu, takie drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki). Mąkę umieszczamy w dużej misce, wlewamy zaczyn, dodajemy sól oraz wlewamy masło lub olej, wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut, do momentu, aż stanie się ono elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, ponownie zagniatamy, formujemy okrągły lub owalny bochenek, który umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Wyrośnięty chlebek nacinamy ostrym nożem i posypujemy mąką, pieczemy przez około 30 minut, aż bochenek stanie się ładnie rumiany. Gorący chleb studzimy na kratce od piekarnika.
Do chlebka możemy dodać ulubione ziarna lub przyprawy, na przykład pestki dyni.

Przepis na Chleb pszenny na drożdżach w wersji do wydruku i PDF.

7 odpowiedzi do “Chleb pszenny na drożdżach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *