Waniliowe muffinki z czekoladą

Tuż-tuż przed samymi świętami pomysłowe babeczki o smaku waniliowym z kawałkami czekolady.

waniliowe babeczki

waniliowe babeczki

Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady

Składniki na 12 muffinek:

2 szklanki mąki pszennej (320 g)

½ szklanki cukru (110 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)

2 łyżeczki cukru waniliowego (8 g) lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 jajko

½ szklanki oleju (107 g)

1 szklanka mleka (250 ml lub 250 g)

niecała czekolada (u Agaty dzisiaj o smaku oreo)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, mieszamy. Wbijamy jajko, wlewamy olej i mleko (oraz ekstrakt, jeśli go dodajemy), całość mieszamy łyżką lub szpatułką tylko chwilkę, do momentu połączenia się składników. Po jednej łyżce ciasta wkładamy do papilotek, na środku układamy kostkę czekolady, przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Muffiny pieczemy przez 25 minut, wyłączamy piekarnik, uchylamy jego drzwiczki, pozostawiając babeczki jeszcze chwilę w piekarniku, wyciągamy je z formy i studzimy na kratce.

Przepis na Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady w wersji do wydruku i PDF.

2 odpowiedzi do “Waniliowe muffinki z czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *