Klasyczna lazania palce lizać

Dzisiaj ulubione danie kota Garfielda. Owszem kaloryczne, ale jakże pyszne. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na kawałek tej klasycznej włoskiej potrawy, którą podaje się na obiad czy na kolację. Wszyscy na pewno będą nasyceni i docenią pełnię smaku domowej lazani, bo tylko taką warto się objadać  – zrobioną na bazie dobrego makaronu, sera i mięsa. Przez żołądek z taką lazanią trafi się do każdego serca, przygotowując prawdziwą ucztę we włoskim stylu, na przykład na dzisiejszy obiad mikołoajkowy.

Klasyczna lazania

Składniki:

12 płatów makaronu na lasanię

300-500g mięsa mielonego

2-3 łyżki oleju (28-40g)

1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę (ok.100g)

2-4 ząbki czosnku drobno pokrojonego

400g pokrojonych pomidorów z puszki

2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka cukru (5g)

2-4 łyżeczki ziół prowansalskich

3 szczypty soli

pieprz, chilli do smaku

 

Sos beszamelowy

3 łyżki masła (40g)

2 łyżki mąki (22g)

1 szklanka ciepłego mleka (250ml, 250g)

sół do smaku

200g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach

 

Wykonanie:

W garnku zagotowujemy wodę z solą, do wrzącej wody wkładamy 3 płaty makaronu, gotujemy ok. 3 minuty, podgotowany makaron wykładamy na deskę pojedynczo, żeby płaty makaronu nam się nie posklejały, identycznie postępujemy z pozostałym makaronem. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, podsmażamy, aż cebula lekko zmięknie, dodajemy czosnek, krótko smażymy, wrzucamy mięso mielone, smażymy, do momentu, aż mięso zmieni kolor (w tym czasie, mięso często mieszamy, starając się podzielić go na jak najmniejsze części), dodajemy pomidory, koncentrat, ocet, zioła, sól i pieprz, gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos ładnie zgęstnieje. Pod koniec smażenia doprawiamy sos solą i pieprzem.

Sos beszamelowy:

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, sól, dokładnie mieszamy, powoli, ciągle mieszając wlewamy mleko, gotujemy, nie przerywając mieszania, aż nasz sos osiągnie konsystencję budyniu.

Składanie lasagne:

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, jeśli chcemy, aby nasza lasagne była wyższa, na dnie naczynia, obok siebie układamy 3 płaty makaronu (powinny lekko na siebie nachodzić), jeśli natomiast chcemy otrzymać niższą lasagne układamy obok siebie 4 płaty makaronu (u mnie dzisiaj ta opcja). W przypadku pierwszej opcji sos beszamelowy i sos mięsny dzielimy na 4 części, w przypadku drugiej opcji na trzy części. Na makaronie rozsmarowujemy warstwę sosu mięsnego, na który wykładamy warstwę sosu beszamelowego, na którym umieszczamy kolejną warstwę makaronu itd. aż wszystkie składniki nam się skończą. Złożoną lasagne posypujemy startym serem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 20-30 minut.

Uwagi:

– w sezonie letnim pomidory z puszki możemy zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę

– do przygotowania lasagne możemy użyć również sera mozzarella

– ser możemy podzielić na części  i umieścić go pomiędzy poszczególnymi warstwami lasagne

– makaron musi być pokryty sosem, ponieważ fragmenty makaronu nie posmarowane  sosem zrobią się twarde podczas pieczenia

Przepis na Klasyczną lazanie w wersji do wydruku i PDF.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *