Sernik krówkowy z dużą dawką optymizmu

W tym nieoczywistym dniu, w którym zima łączy się z zapowiedzią wiosny, mamy dla Was coś, co osłodzi Wam dodatkowo tak pięknie rozpoczętą niedzielę, czyli pomysł na smakołyk. Krówkowy sernik dla maluchów i łasuchów. Dla równowagi, po smakowitym deserze, może zimowy spacer do zapomnianych zakątków, w których powoli odradza się intensywnie życie? W zakamarkach przyrody dostrzec już można niewątpliwie wiosnę. Zachęcamy do kosztowania pyszności i odnajdywania niezwykłości w otaczającym Was świecie.

 

Sernik krówkowy z płatkami migdałowymi

Płatki migdałowe możemy zastąpić innymi ulubionymi bakaliami, nawet prażonymi, solonymi orzeszki ziemne. Ciasto możemy również upiec w  mniejszej, kwadratowej formie. A jeśli jesteście smakoszami serników, to z pewnością zainteresują Was także przepis na sernik z rosą lub sernik na herbatnikach a może wykwintny sernik z kajmakiem .

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej (160g)

½ kostki zimnego masła (100g)

2 łyżki cukru pudru (20g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g)

2 żółtka

 

Składniki na masę serową (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową):

  • 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka dobrej jakości,
  • pół szklanki cukru pudru lub troszkę więcej (60-80 g),
  • pół kostki miękkiego lub roztopionego masła (100 g),
  • 5 dużych jajek plus 2 białka, które zostały nam z przygotowania ciasta,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (35-40g).

 

Dodatkowo:

  • 200-250 g kajmaku z puszki,
  • 100 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni.

 

Wykonanie:

Ciasto

Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka po czym zagniatamy ciasto, które umieszczamy na jedną godzinę w lodówce. Po upływie godziny rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek, w kształcie koła, odpowiadający wymiarom naszej tortownicy. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę serową: wszystkie składniki masy serowej miksujemy z sobą, (krótko, tylko do momentu, aż masa stanie się gładka i jednolita). Wylewamy masę na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni i pieczemy przez jedną godzinę. Po upieczeniu nie otwieramy drzwiczek piekarnika jeszcze przez kolejną godzinę, po czym wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Z wystudzonego sernika zdejmujemy bok formy,  smarujemy go z wierzchu masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.

Przepis na Sernik krówkowy z płatkami migdałowymi w wersji do wydruku i PDF. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *