Ciasto z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi na Dzień Kobiet

Ciasto z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi to nasza propozycja na zbliżający się Dzień Kobiet, który zresztą w tym roku wypada w poniedziałek, więc można spokojnie zamienić go w babski weekend. Dzisiejszy wypiek zainspiruje także panów, którzy chcą przygotować słodki poczęstunek na 8 marca. W końcu nie tylko do serca mężczyzny trafia się przez żołądek, ale też do serca kobiety. Zwłaszcza gdy upiecze się pachnące ciasto z delikatną posypką migdałową. Dzisiejszy smakołyk jest wyjątkowo prosty do zrobienia, tym bardziej warto zainteresować się tym przepisem.

Uczta na Dzień Kobiet

Zastanówmy się, w jaki sposób można uczcić Dzień Kobiet? Oczywiście pysznym jedzeniem! Proponujemy na przykład sałatkę z krewetek podaną z domowym pieczywem, a na deser rzecz jasna ciasto brzoskwiniowe. Jest bardzo szybkie w wykonaniu. Brzoskwinie możemy zastąpić innymi dowolnymi owocami, na przykład jabłkami, chociaż ich połączenie z płatkami migdałowymi zapewnia naprawdę dobry smak.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi

 

Składniki:

4 jajka

¾ kostki miękkiego masła lub pokrojonego na mniejsze części i podgrzanego w mikrofali przez 40 sekund (150 g)

małe opakowanie cukru waniliowego (8 g)

mniej niż ¾ szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego (150 g)

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (17 g)

1,5 szklanki mąki pszennej (240 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)

5-6 połówek brzoskwiń pokrojonych na mniejsze części

2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20 g)

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, na najwyższych obrotach miksera przez 3 minuty, dodajemy masło, ponownie dokładnie miksujemy, zmniejszamy obroty miksera do minimum, wsypujemy obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto wlewamy do tortownicy, na wierzchu układamy brzoskwinie, całość posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut , do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzone ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na Ciasto z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi w wersji do wydruku i PDF. 

2 odpowiedzi do “Ciasto z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi na Dzień Kobiet”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *