Lekkie ciasto biszkoptowe na leniwą niedzielę

Kwiecień plecie nam zimową pogodę, więc popijamy na rozgrzanie i wzmocnienie herbatę z kurkumą i miodem lipowym, a do tego zajadamy doskonałe na niedzielne popołudnie – ciasto biszkoptowe z jabłkami. Lubią je też  nasze dzieci. To dużo lepszy pomysł na deser niż przeładowane cukrem i olejem palmowym słodycze popularnych marek. Przepis warto zachować na jesień, kiedy łatwiej będzie o dobre jabłka bez chemii. Najlepsze – te ze swojego sadu, pachnące i pożywne.

Lekkie ciasto na niedzielę

Zrobienie ciasta biszkoptowego nie wymaga zbyt wiele czasu. Tym lepszy jest to więc pomysł na weekendowy smakołyk. Ciasto jest lekkie i tradycyjne w swojej formie. Można dodać do niego także inne owoce, np. gruszki.

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Składniki:

5 dużych jajek

szczypta soli

¾ szklanki cukru (180 g)

3 łyżki oleju (30 g)

1 szklanka mąki pszennej (160 g)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 duże jabłka

cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki (np. na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze na trzy plasterki). Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je ze szczyptą soli, na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Kiedy piana zacznie sztywnieć, porcjami dodajemy cukier, ucieramy dosyć długo, do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum, dodajemy po jednym żółtku, następnie olej i na koniec mąkę przesianą przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia , wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Upieczone ciasto obficie oprószamy cukrem pudrem.

Przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami w wersji do wydruku i PDF. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *