Bułki na mleku zsiadłym i kozim dla smakoszy

Rarytas na śniadanie i kolację? Bułki na mleku zsiadłym i kozim, które są miękkie i po prostu pyszne. Można zajadać je na słodko, na przykład z miodem lub z masłem orzechowym własnej roboty. Albo z dodatkiem sera, warzyw czy wędliny. Idealnie nadają się jako przekąska na wynos. Są fantastycznym dodatkiem do sałatek czy dań mięsnych.

Zalety mleka koziego

Mleko kozie możemy zastąpić mlekiem krowim. Warto jednak przekonać się do mleka koziego, szczególnie wskazane jest ono osobom, które mają problemy z układem pokarmowym, ponieważ zawiera dużo mniejsze ilości laktozy i kazeiny (dzięki czemu jest łatwiej trawione przez organizm). Natomiast dzięki dodatkowi zsiadłego mleka bułki na długo zachowują swoją świeżość.

Bułki na mleku zsiadłym i kozim

Składniki na 11-12 bułek:

trochę więcej niż 4 szklanki mąki pszennej (700 g)

łyżeczka soli (7 g)

1 i 1/3 szklanki zsiadłego mleka w temperaturze pokojowej (330 g)

½ szklanki ciepłego mleka koziego (125 g)

25 g drożdży świeżych

4,5 łyżki rozpuszczonego masła (65 g)

1,5 łyżeczki cukru (10 g)

 

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże wkruszamy do miseczki, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodajemy 2-3 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką, na około 10 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, zsiadłe mleko, sól oraz masło, wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się ono elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 11 lub 12 części, z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki mocno spłaszczamy dłonią, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni. Wyrośnięte bułki nacinamy ostrym nożem lub nożem do pizzy (ja zrobiłam krzyżyk). Pieczemy bułki przez 20 minut, gorące wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

Przepis na Bułki na mleku zsiadłym i kozim w wersji do wydruku i PDF. 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *