Bułeczki dla córeczki – bułki z pełnoziarnistą mąką orkiszową

Bułki z pełnoziarnistą mąką orkiszową to sprawdzony przepis na zdrowe pieczywo, które serwujemy między innymi naszym dzieciom w trosce o ich pełnowartościową dietę. Polubi je nie tylko córeczka, ale też synek, cała rodzinka i przyjaciele. Zwłaszcza że wypiek ten sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. To ważne, gdyż pieczywo stanowi elementarny produkt w naszej diecie.

Dlaczego warto zrobić bułki orkiszowe?

Z pewnością warto podkreślić zalety prozdrowotne mąki orkiszowej pełnoziarnistej, która jest bogatsza w białko, błonnik, magnez , żelazo, witaminę B6 i B3 w porównaniu do mąki pszennej. Produkty z orkiszu przeciwdziałają m.in. wzdęciom, biegunkom, kolkom i zaparciom. Poprawiają procesy metaboliczne i sprzyjają odchudzaniu. Powinny je wprowadzić do swojej diety osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów lub utrzymaniu aktualnej wagi.  Orkiszowe smakołyki pomogą żyć zdrowiej bez wyrzeczeń.

Bułki z pełnoziarnistą mąką orkiszową

Składniki:

1 i 1/5 szklanki ciepłej wody (300 ml=300 g)

20g drożdży

1 łyżka miodu (20 g)

1 łyżka rozpuszczonego masła (20 g)

1,5 szklanki mąki pszennej (250 g)

1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (250 g)

1 łyżeczka soli (6 g)

 

Wykonanie:

Wykonanie:

Drożdże i miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie, intensywnie mieszając łyżeczką. Dodajemy łyżkę mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, pod przykryciem do wyrośnięcia. Przygotowujemy ciasto: do miski wlewamy wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło, dodajemy resztę mąki pszennej, mąkę orkiszową oraz sól, zagniatamy ciasto przez około 5 minut. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce skropionej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie ponownie krótko zagniatamy nasze ciasto, dzielimy je na 8 części, z każdego kawałka formujemy okrągłą bułkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, każdą bułkę spłaszczamy powierzchnią dłoni (zwilżenie dłoni wodą ułatwi nam formowanie bułek, ponieważ ciasto nie będzie nam się kleiło do rąk), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni, pieczemy nasze bułeczki przez około 18 minut, gorące wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce od piekarnika.

Przepis na Bułki z pełnoziarnistą mąką orkiszową w wersji do wydruku i PDF. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *