Babeczki z bezą i orzechowym karmelem

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki (320 g)

2 żółtka

1/2 szklanki cukru pudru (85 g)

200 g masła

Pianka:

2 białka

1/3 szklanki cukru kryształu (70 g)

1/3 szklanki cukru pudru (56 g)

szczypta soli

Karmel:

15 dag orzechów włoskich

2 łyżki masła (30 g)

3 łyżki cukru kryształu (40 g)

3 łyżki miodu (65 g)

Wykonanie

Ciasto:

Do przesianej na stolnicę mąki dodajemy pokrojone na drobne kawałki zimne masło, siekamy nożem do połączenia składników. Wsypujemy cukier puder, żółtka i nadal siekamy nożem do połączenia składników. Następnie szybko zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, na grubość ok 3-4 mm. Przy pomocy metalowych foremek do babeczek wykrawamy krążki ciasta i wylepiamy nimi foremki, bez smarowania ich tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Przygotowujemy bezę: białka ubijamy z solą na sztywną pianę, na najwyższych obrotach miksera, następnie powoli wsypujemy cukier i ubijamy do momentu, aż piana zrobi się sztywna, a kryształki cukru nie będą już tak mocno wyczuwalne. Ciasto pokrywamy cienką warstwą ubitej pianki (ok. 1 łyżeczka na jedną babeczkę). Pieczemy babeczki ok. 20 minut lub trochę krócej, na najniższej półce w piekarniku (pod koniec pieczenia dosyć często zaglądamy do naszych babeczek, ponieważ bardzo łatwo je przypalić). Gorące babeczki wyciągamy z piekarnika. Wystudzone babki wyciągamy z foremek i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z orzechami.

Karmel:

Masło, miód i cukier roztapiamy w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy orzechy i smażymy jeszcze chwilkę, aż masa ładnie zgęstnieje.

W wersji z termomixem:

Ciasto:

Masło kroimy na drobne kawałki, wkładamy do termomixa, dodajemy mąkę, żółtka, cukier, ucieramy używając kopystki 30sekund/obr.5. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email