Babka dwukolorowa

Składniki:

4 jajka

200 g cukru pudru (ok. 1 i 1/5 szklanki)

200 g maki pszennej (ok. 1 i 1/5 szklanki)

200 g mąki ziemniaczanej (1 szklanka)

200 g masła

2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

1 duża łyżka kakao (10g)

cukier puder do oprószenia babki

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na puszystą masę, dodajemy przesiane przez sitko obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko chwilkę, do momentu połączenia się składników (jeszcze lepiej będzie, jak po prostu wymieszamy wszystkie składniki łyżką). Następnie wlewamy roztopione masło i delikatnie mieszamy łyżką. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 2/3 masy przelewamy do formy, a do ciasta, które nam zostało dodajemy przesiane przez sitko kakao i delikatnie mieszamy. Masę kakaową wylewamy na jasną masę, łyżką wyrównujemy wierzch babki. Pieczemy babkę około 30-40 minut. Lekko ciepłe ciasto delikatnie wyciągamy z formy. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email