Babka piaskowa na oleju

Składniki:

5 jajek

¾ szklanki cukru (190 g)

szklanka oleju roślinnego (230 g)

Szklanka mąki pszennej (170 g)

szklanka mąki ziemniaczanej (190 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)

opcjonalnie:

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

lub otarta skórka i sok wyciśnięty z jednej cytryny

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 stopni. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na jasną puszystą masę (ucieramy kilka minut). Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy olej, ucieramy krótko tyko do połączenia się składników. Mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy całość łyżką lub trzepaczką do momentu połączenia się składników (na tym etapie dodajemy też ekstrakt waniliowy lub skórkę i sok z cytryny). Pieczemy naszą babkę przez 45-50 minut (jeśli babka zacznie się za bardzo przypalać przykryjmy ją folią aluminiową i kontynuujmy pieczenie). Wyłączamy piekarnik, uchylamy jego drzwiczki, pozostawiając w nim babkę jeszcze przez około 10 minut. Ciepłą babkę delikatnie wyciągamy z formy. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową.

Print Friendly, PDF & Email